Laiskaa bilekansaa ja imperialisteja

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Charlotte Bousquet, 22, arkkitehti-
opiskelija, Montpellier, Ranska

”Vaikka Guadeloupen saaristo onkin Ranskan merentakaisia alueita, en ole edes varma, missä se sijaitsee. Jossain lähellä Kuubaa…

Siellä asuvat ihmiset ovat tummaihoisia ja aika laiskoja, kuten saariasukkaiden kuuluu. He saavat paljon avustusta Ranskalta ja kun rahat eivät riitä, alkavat mellakoimaan. He viettävät aikansa tanssien ja laulaen, ja heidän musiikkinsa, zouk, on kyllä hyvää! Guadeloupelaiset ovat kovia juhlimaan, jossain on aina rantabileet pystyssä ja rommi virtaa. Siellä syödään myös tulista ruokaa, koska saarella kasvaa paljon erilaisia mausteita.

Käsittääkseni heidän talonsa ovat aika rumia, ne on rakennettu puusta ja pellistä ja maalattu sen jälkeen kirkkailla väreillä. Silti se on mukava paikka viettää lomaa: uimarannat ovat upeita ja ihmiset huolettomia.”

Richard Chevallier, 41, kielenkääntäjä, Point-a-Pitre, Guadeloupe

”Ranskalaiset pitävät itseään vieläkin Guadeloupen omistajina, eivätkä suostu neuvottelemaan saarten itsenäistymisestä. Guadeloupe voisi olla kuin Bahama – rikas ja itsenäinen, mutta Ranska ei sitä halua ja pitää saaren nähtävyydetkin omana tietonaan. Monet ranskalaiset kyllä viettävät lomiaan Guadeloupessa, mutta eivät halua markkinoida sitä muulle maailmalle, että me saarilla asuvat emme kuvittelisi liikoja.

Ranskalaiset olettavat, että kaikki muut puhuvat ranskaa. Myös ranskalaisia ravintoloita, viinejä ja leipomoita pitää olla kaikkialla, jonne ranskalainen matkustaa. Ja ihmisillä mieluummin ranskalaiset nimet.”


Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2009

Muut Kumppani-lehden linkit