Ylpeys ja väkivalta

Viha-rakkaussuhteet kukoistavat naapurikansojen välillä ympäri maailmaa.

Samir Ahmad, 27, jatko-opiskelija,

Kashmir, Intia

”Ennen kuin tapasin ensimmäisen srilankalaisen ajattelin, että he ovat väkivaltaisia eikä heidän maassaan ole rauhaa. Luulin, ettei Sri Lankassa tapahdu mitään yhteiskunnallista kehitystä. Intialaisessa medias­sa näytetään yksipuolinen kuva valtavasta konfliktista, ikään kuin Sri Lankassa ei olisi mitään muuta elämää. Mutta samalla tavalla intialaisessa mediassa puhutaan myös Kashmirista.

Vaikka meneillään on konflikti, ilmassa on myös positiivista kehitystä. Loppujen lopuksi srilankalaiset eivät eroa paljon intialaisista. Meillä on paljon yhteistä, kuten tamilin kieli, ihonväri, ruokatavat ja vaatteet. Ja tietysti kriketti! Olemmehan naapureita.”

Sivaprashanthi Thambaiah, 33, konsultti,

Colombo, Sri Lanka

”Intiasta tulee ensimmäisenä mieleen iso maa, joka on pölyinen ja ylikansoitettu. Intialaisten täytyy tehdä jotain väestöongelmalleen. Ennen kuin kävin Intiassa mielikuvani maasta perustuivat bollywood-elokuviin. Nyt voin puhua myös omasta kokemuksesta, mutta monelle srilankalaiselle Intia on tuttu vain elokuvista.

Yleisesti ottaen intialaiset ovat ylimielisiä, ainakin srilankalaisia kohtaan. Ehkä sekin johtuu siitä, että Intia on iso ja vaikutusvaltainen maa. Pohjoisintialaiset ovat hyvin kauniita, etenkin sikhi-miehet turbaaneineen. Intialaiset ovat näkyvästi ylpeitä intialaisuudestaan.”

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2009