Lyhyet palat

Afrikassa kärsitään paitsi aliravitsemuksesta myös lihavuudesta. Meren pinnannousu uhkaa pyyhkiä Malediivit maailmankartalta. Vietnamin poliisi löysi pakastettuja tiikereitä. Jne.

Ecuador karkottaa kansalaisiaan Galapagossaarilta

Ecuador. Ecuador on viimeisen vuoden aikana lähettänyt yli tuhat kansalaistaan pois omistamiltaan Galapagossaarilta, koska kasvavan väestön pelätään vahingoittavan saarten luontoa. Galapagossaarten luonto on Ecuadorille tärkeä tulonlähde, sillä se houkuttelee paljon turisteja.

”Meille sanotaan, että kilpikonna, jonka rikas ulkomaalainen voi valokuvata, on arvokkaampi kuin Ecuadorin kansalainen”, María Mariana de Reina Bustos totesi New York Timesille. Hänen tyttärensä on karkotettu manner-Ecuadoriin.

Galapagossaarten väkiluku on kaksinkertaistunut vuosikymmenessä. Asukkaiden määrää on teoriassa rajoitettu, mutta monet ecuadorilaiset ovat muuttaneet Galapagossaarille parempien palkkojen perässä.

”Ansaitsen täällä 1 200 dollaria, kun mantereella pystyin ansaitsemaan vain 500 dollaria kuukaudessa”, rakennustyöntekijä Bolívar Buri sanoi.

Galapagossaarilla asuu monia harvinaisia eläinlajeja. Vuosien 2001 ja 2006 välillä turistien määrä saarilla nousi yli 250 prosentilla.

Juha Rudanko

Mogadishu houkuttelee lääkäriopiskelijoita

Somalia. Halvat lukukausimaksut houkuttelevat ulkomailla asuvia somalialaisia lääketieteen opintoihin kotimaahansa.

Somalian ainoa lääketieteellinen tiedekunta on pääkaupunki Mogadishun Benadir-yliopistossa. Vuoden opinnot yliopistossa maksavat noin 1 300 euroa.

Myös Dubaissa asunut 24-vuotias Abdisirak Ibrahim päätti opiskella Mogadishussa. ”Dubain kaltaisissa kaupungeissa on erittäin kallista opiskella”, vastavalmistunut Ibrahim totesi uutistoimisto Reutersille.

Mogadishun edullisuuden kääntöpuoli on kaupungin vaarallisuus. Viime vuonna kaksi lääketieteen opiskelijaa sai surmansa. Yksi opiskelijoista tapettiin, kun sotilaat luulivat häntä kapinalliseksi.

Syyskuussa Benadir-yliopistosta valmistui 24 lääkäriä. Yliopiston mukaan tutkinto on Maailman terveysjärjestön WHO:n hyväksymä. Joukko somalialaisia lääkäreitä perusti Benadir-yliopiston vuonna 2002, koska maassa ei ollut yhtään lääketiedettä opettavaa oppilaitosta.

”Emme vain odota, että muut tulisivat ratkaisemaan ongelmamme […]. Meidän täytyy tehdä se itse”, Benadirin lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Mohammed Mohamud sanoo. JR.

Pakistan vuokraa maata Saudi-Arabialle

Pakistan. Pakistanin hallituksen suunnitelma vuokrata viljelysmaata Saudi-Arabialle herättää arvostelua.

”Maan vuokraaminen ulkomaalaisille yhtiöille tai saudeille ei auta Pakistania. Se vain pahentaa maatalouskriisiä”, viljelijöitä edustavassa järjestössä työskentelevä Farooq Tariq totesi uutistoimisto IRIN:ille.

Nälänhätää ympäri maailmaa seuraavan Food Policy Research Instituten mukaan Pakistanissa nähdään ”hälyttävän” paljon nälkää. Unicefin viimevuotisen raportin mukaan Pakistanissa on huomattavan paljon aliravittuja lapsia.

Pakistanin hallituksen suunnitelmaan kuuluu hieman yli 200 000 hehtaarin maa-alueiden vuokraaminen Saudi-Arabialle. Alue on suurempi kuin koko Ahvenanmaan, Helsingin ja Espoon yhteenlaskettu pinta-ala.

Viljelysmaita on tarkoitus vuokrata kaikista Pakistanin maakunnista. Pakistanin maatalousministeriön mukaan Saudi-Arabia aikoo käyttää maata viljan viljelemisen lisäksi hedelmien ja ruokakasvien kasvattamiseen. JR.

Ylipaino uhkaa Afrikkaa

Afrikka. Afrikan maat kärsivät paitsi aliravitsemuksesta myös liikalihavuuden aiheuttamista terveysongelmista, tutkijat totesivat kansainvälisessä ravitsemuskonferenssissa Bangkokissa lokakuun alussa. Yhä useammat afrikkalaiset asuvat kaupungeissa ja syövät liian rasvaista ruokaa, mikä johtaa ylipainoon.

Esimerkiksi Madagaskarissa sekä aliravittujen että ylipainoisten lasten osuus on kasvussa. Ylipainoisten lasten osuus melkein nelinkertaistui vuosien 1992 ja 2004 välillä. Samalla alipainoisten lasten määrä nousi prosenttiyksiköllä.

Kanadalaisen ravitsemustutkijan Helene Delislen mukaan köyhyys aiheuttaa sekä aliravitsemusta että liikalihavuutta. Kaupungeissa asuvilla köyhillä ei ole varaa terveelliseen ruokaan.

Delislen mukaan tilannetta pahentaa se, että Afrikan maissa ei olla tietoisia ylipainon vaaroista.

”Monilla alueilla lihavuutta ei pidetä ongelmana, vaan myönteisenä merkkinä siitä, että pärjää elämässä”, hän sanoi uutistoimisto IRIN:ille. JR.

Eteläistä Afrikkaa hallitaan hyvin

Afrikka. Eteläinen Afrikka on maanosan parhaiten hallittu alue, selviää Mo Ibrahim -säätiön tutkimuksesta. Maanosan parhaiten hallittu maa on puolestaan saarivaltio Mauritius.

Eteläisessä Afrikassa on tutkimuksen mukaan viisi Afrikan kymmenestä parhaiten hallitusta maasta – Mauritiuksen lisäksi Botswana, Etelä-Afrikka, Namibia ja Lesotho. Alueen menestystä rajoittaa Zimbabwe, joka on koko Afrikan kolmanneksi huonoiten hallittu valtio. Huonoimmin tutkimuksessa pärjäsivät Tšad ja Somalia.

Tutkimukseen otettiin tällä kertaa mukaan myös Pohjois-Afrikka. Tulokset olivat yllättäviä, Mo Ibrahim -säätiön tutkimusjohtaja Hania Farhan sanoo. Farhanin mukaan pohjoisafrikkalaiset valtiot pitävät itseään eteläisen Afrikan maita parempina.

”Pohjois-Afrikan valtioista ainoastaan Tunisia pääsee kymmenen parhaan joukkoon. Pohjoisafrikkalaisilla on paljon opittavaa menestyneemmiltä afrikkalaisvaltioilta”, Farhan sanoo.

Hyvän hallinnon kriteereinä tutkimuksessa käytetään muun muassa ihmisoikeuksien kunnioittamista, kansalaisten mahdollisuuksia osallistua politiikkaan, koulutusta ja yleistä turvallisuutta.

Sudanilaissyntyisen liikemiehen mukaan nimetty Mo Ibrahim -säätiö pyrkii edistämään hyvää hallintoa Afrikassa. Säätiö jakoi ensimmäiset tunnustuksensa vuonna 2007.

Tänä vuonna hyvästä hallinnosta entiselle afrikkalaiselle presidentille annettava palkinto jäi kuitenkin myöntämättä. Raati ei löytänyt kelvollista ehdokasta. JR.

Ilmastonmuutos saattaa luoda ’haamuvaltioita’

Maailma. Ilmastonmuutoksen aiheuttama merenpintojen nousu uhkaa hukuttaa pieniä saarivaltioita mereen. Tämä voi johtaa siihen, että valtioiden hallitukset jatkavat toimintaansa maanpaossa, Institute for Sustainable Development and International Relations -tutkimuslaitoksen tutkija Francois Gemenne totesi syyskuun lopussa.

”Mitä tapahtuu, jos valtio fyysisesti katoaa, mutta asukkaat haluavat pitää kansallisuutensa? Maa voisi jatkaa virtuaalisena valtiona, vaikka se olisikin vajonnut meren alle ja sen kansa ei enää asu sen maa-alueella”, Gemenne sanoi.

Ratkaistavaksi tulee esimerkiksi se, mitä tapahtuu katoavien valtioiden edustukselle YK:ssa. ”Itsenäisillä valtioilla on tiettyjä oikeuksia, joita ne eivät halua menettää”, Gemenne muistutti.

”Tämä on kiireellinen kysymys pienille saarivaltioille. Kansanvälinen laki ei kuitenkaan ota huomioon valtion fyysisen katoamisen mahdollisuutta.”

Gemenne puhui Oxfordin yliopistossa järjestetyssä konferenssissa, joka käsitteli ilmastonmuutoksen seurauksia.

Meren pinnannousu uhkaa pyyhkiä maailmankartalta esimerkiksi Tuvalun ja Malediivit. Tuvalu on maailman ensimmäinen valtio, jonka koko väestöstä tullee ympäristöpakolaisia. JR.

Vaurastuminen ei vähennä lapsikuolleisuutta Intiassa

Intia. Intiassa kuolee eniten vastasyntyneitä lapsia maailmassa, vaikka maan talous on kasvanut kohisten viime vuosina, Iso-Britannian Pelastakaa lapset -järjestö toteaa lokakuussa julkaistussa raportissaan.

Intian lapsikuolleisuusluvut ovat synkempiä kuin naapurimaiden Bangladeshin ja Sri Lankan.

Noin kaksi miljoonaa alle viisivuotiasta kuolee Intiassa joka vuosi. Monilla köyhillä intialaisilla ei joko ole varaa terveyspalveluihin tai palvelut ovat liian kaukana.

Järjestön mukaan Intian tulisi panostaa köyhyyden vähentämiseen ja naisten aseman parantamiseen, jotta se voisi saavuttaa YK:n neljännen vuosituhattavoitteen – alle viisivuotiaiden lasten kuolemien vähentämisen.

Intian naapurimaat sen sijaan saavat raportissa kehuja. Bangladesh onnistunee lapsikuolleisuuden vähentämisessä. Maa on lisännyt lasten rokotusohjelmia ja panostanut köyhyyden vähentämiseen, erityisesti tukemalla köyhimmillä alueilla asuvia naisia.

Sri Lanka on terveyspalveluihin sijoittamalla varmistanut, että suurin osa synnytyksistä tapahtuu turvallisesti paikallisissa terveyskeskuksissa, joissa on koulutettua työvoimaa. JR.

Angola ja Kongo karkottavat kilpaa pakolaisia

Angola ja Kongo. Angola ja Kongon demokraattinen tasavalta ovat karkottaneet kymmeniä tuhansia toistensa kansalaisia tänä vuonna. Osalla karkotetuista on ollut virallinen pakolaisstatus.

Angola ja Kongon demokraattinen tasavalta ovat naapurimaita, joilla on levoton historia. Angolan 27-vuotinen sisällissota päättyi vuonna 2002. Sotaa pakoon lähteneistä angolalaisista moni on ollut Kongossa pitkään, vuosikymmeniäkin, osa virallisella pakolaisstatuksella. Ennen karkotusten alkua Kongossa asui yli 110 000 angolalaista.

Kongon demokraattisen tasavallan historiaa leimaavat niin ikään kriisit, sodat ja sisäiset valtataistelut. Kongolaisia on vuosien mittaan paennut joukoittain Angolan puolelle.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Angola karkotti 2 000 kongolaista. Sittemmin tahti on kiihtynyt ja heinä-lokakuussa Angola karkotti yli 17 000 kongolaista lisää.

Kongon demokraattisen tasavallan toimeenpanemia karkotuksia on pidetty vastatoimena Angolan karkotuksille. Kongon karkottamien angolalaisten määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta YK:n humanitaarisen avun toimiston Ochan mukaan arviot karkotettujen määrästä vaihtelevat 20 000:sta 40 000:een.

Lokakuun puolivälissä pidetyssä kokouksessa maiden edustajat lupasivat, että karkotuksista pidättäydytään toistaiseksi.

Pia Laine

Trooppisista kaloista ilmastopakolaisia

Maailma. Ilmastonmuutos saattaa pienentää trooppisia kalakantoja jopa 40 prosenttia seuraavan puolen vuosisadan aikana, varoittaa tuore kanadalaisen British Columbia -yliopiston tutkimus.

”Kalat ovat hyvin herkkiä lämpötiloille. Kun ilmastonmuutos lämmittää vesiä, kalat muuttavat. Ja ne lajit, jotka eivät voi uida kauas, kuolevat paikallisesti sukupuuttoon”, sanoo tutkimusta johtanut tohtori William Cheung.

Esimerkiksi Indonesian rannikoiden kalansaaliit saattavat pienentyä viidenneksellä. Viileämmillä vesillä, kuten Norjassa, Alaskassa ja Grönlannissa, kalansaaliit puolestaan kasvanevat vuosisadan puoliväliin mennessä.

Tutkimuksessa käytettiin tietokonemallinnusta, jossa seurattiin maailman 20 suurinta kalastusaluetta ja yli tuhatta kalalajia. Kalakantojen kokonaismäärän oletetaan pysyvän maailmanlaajuisesti lähellä nykytasoa. Kaloja menettävillä alueilla kuten Kaakkois-Aasiassa ja Karibianmerellä kalakantojen väheneminen kuitenkin vaikuttaisi heikentävästi ruokaturvaan.

Myös vilja- ja riisisadot uhkaavat supistua ilmastonmuutoksen vuoksi, sanoo elintarviketuotantoon erikoistunut tutkimuslaitos IFPRI syyskuun lopussa julkaistussa raportissaan. Raportti ennustaa satojen selvää supistumista vuosisadan puoliväliin mennessä.

Joona Saulamaa

Mustat puuttuivat mustien festareilta

Brasilia. IPS — Afrikkalaisen kulttuurin merkitystä korostanut festivaali esitteli mustan musiikin parhaimmistoa elokuussa Brasilian Rio de Janeirossa. Lavalle nousivat muiden muassa Gilberto Gil, Youssou N’Dour, Angelique Kidjo sekä lukuisat tanssi- ja teatteritaiteilijat.

Back2Black -festivaalia sponsoroivat suuryritysten lisäksi Brasilian kulttuuriministeriö ja Maailmanpankki. Se keräsi yleisöksi muiden muassa politiikan, kulttuurin ja talouden vaikuttajia.

Mustat kuulijat kuitenkin puuttuivat. Lippujen korkea, pahimmillaan jopa 30 euron hinta, oli monelle mustalle liikaa. Brasilian 192-miljoonaisen väestön enemmistöllä on juuret Afrikassa, mutta vauraus maassa on keskittynyt valkoiselle vähemmistölle.

Mustien puuttumista festareilta ei huomioitu julkisesti, mutta ryhmä nuoria oli tullut tapahtumaan protestoimaan. He jakoivat lentolehtisiä, joiden mukaan festivaalilla oli ”valkoiset kasvot”.

”Esitykset ovat erinomaisia ja väittelyt kiinnostavia, mutta lippujen hinta on liian korkea, eikä tapahtuma onnistu levittämään mustaa kulttuuria”, lehtisen kirjoittaja Letizia Catete kommentoi.

Fabiana Frayssinet

Miljoona uutta ihmistä saa hiv-lääkitystä

Maailma. Viime vuonna yli miljoona uutta ihmistä sai lääkehoitoa hiv-tartuntaansa. Kymmenissä maissa hiv-testattujen ihmisten määrä kaksinkertaistui, kertoo kolmen YK-järjestön raportti hiv-hoidon tilasta. YK:n aidsohjelma Unaidsin, lastenjärjestö Unicefin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n yhteisraportti julkaistiin syyskuussa.

”Hivin hoito on vuodessa lisääntynyt valtavasti. Tämä on ennennäkemätöntä”, Unaidsin itäisen ja eteläisen Afrikan aluejohtaja Mark Stirling totesi New York Timesille.

Hiv-lääkitystä saavien lasten määrä kasvoi maailmanlaajuisesti lähes 80 000:lla viime vuonna. Myös yhä useampi hiv-positiivinen nainen sai raskausaikanaan lääkitystä, joka estää viruksen siirtymisen vauvaan.

Testauksen ja lääkityksen yleistymisestä huolimatta maailmassa on yhä enemmän hiv-positiivisia. Vuonna 2007 uusia tartunnan saajia oli lähes kolme miljoonaa.

Vaikka noin neljä miljoonaa ihmistä saa nyt hiv-lääkitystä ympäri maailmaa, noin viisi miljoonaa lääkkeitä tarvitsevaa on edelleen niitä vailla, Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Margaret Chan muistuttaa.

Maailman maat saatiin vuonna 2006 sitoutumaan tavoitteeseen saada hiv-lääkitys kaikille sitä tarvitseville. JR.

Verkkokeskustelussa tänään: noidat

Angola. Globaali tietoverkko tuo jokaisen kotikoneelle keskusteluja, joita kuullakseen ennen täytyi matkustaa kauas – joko ajassa tai paikassa. Kuten keskustelun siitä, miten noituuden haittapuolista pääsisi eroon.

Portugalinkielinen Angonoticias-verkkolehti kertoi lokakuun alussa noituuden lisääntyneen huolestuttavasti. Itse uutinen oli lyhyt: koillisangolalaisessa Lunda-Norten maakunnassa on ollut kolme tapausta, joissa vanhuksia on noitien kehotuksesta yritetty haudata elävinä.

Angonoticiaksen kommenttipalsta tapaa olla ahkerassa käytössä, niin nytkin. Siellä pohdittiin, miksi noituudella on maassa niin vankka jalansija. Syiksi tarjoiltiin historiaa, bantukulttuuria, köyhyyttä ja paikallisia valtasuhteita. Sekä mustia, valkoisia ja mulatteja.

Moni keskustelija harmitteli, miten helposti vanhoja uskomuksia voi käyttää hämäriin tarkoitusperiin maassa, jossa koulutus on kurjalla tolalla. ”Teidän pitäisi, pojat, lukea enemmän!” yksi keskustelijoista opasti.

Vaikka noita-aihe on suomalaisten keskuudessa harvoin esillä, tapa argumentoida on tuttu meikäläisestä verkkomaailmasta. Keskustelukumppaneita nimiteltiin sujuvasti aaseiksi, idiooteiksi ja jälkeenjääneiksi. PL.

Poliitikot psykologisiin testeihin

Nigeria. Vaaleissa ehdolle asettuvat poliitikot pitäisi passittaa psykologisiin soveltuvuustesteihin, ehdottaa nigerialainen talousrikoksia tutkiva komissio EFCC.

Osassa poliitikkoja on havaittavissa sellaista taipumusta prameiluun ja omaisuuden kartuttamiseen, etteivät he välttämättä ole soveltuvia toimimaan julkisessa asemassa, valitteli komission puheenjohtaja Farida Waziri syyskuisessa korruptiota käsitelleessä seminaarissa.

”Olemme havainneet joidenkin haalineen itselleen sellaisia määriä julkisia varoja, että se viittaa jo hulluuteen tai pakkoneurooseihin”, Waziri sanoo Daily Champion -lehdessä.

Nigeria nousi viime vuonna sijalle 121 Transparency International -järjestön julkisen sektorin korruptoituneisuutta mittaavalla listalla. Kaikkiaan mukana oli 180 maata.

Nigeria on parantanut sijoitustaan huimasti, sillä vuosituhannen alussa Nigeriaa pidettiin useita vuosia maailman toiseksi korruptoituneimpana maana. Lista oli tuolloin lyhyempi, mutta Nigerian, ja silloisen hännänhuipun Bangladeshin, sijoitus vakaa. Sittemmin häntäpään paikan on vallannut Somalia. PL.

Pakastetiikereitä poliisin haaviin Vietnamissa

Vietnam. Vietnamin poliisi löysi lokakuussa Hanoin lähistöltä kaksi pakastettua tiikeriä, jotka oli määrä myydä Hanoissa. Tapauksen vuoksi on pidätetty ainakin neljä ihmistä, kertovat vietnamilaislehdet.

Pidätetyt kertoivat poliisille, että eläimet oli tarkoitus myydä yli sadan dollarin kilohintaan, The Tuoi Tre -lehti kirjoittaa. Poliisi on tehnyt vastaavia takavarikkoja tänä vuonna jo kolme.

Tiikereiden elimille riittää kysyntää, sillä niitä käytetään eräiden perinteisten kiinalaisten lääkkeiden raaka-aineena. Tiikereitä salametsästetään myös niiden turkkien takia.

Vietnamilaisviranomaisten mukaan maassa elää luonnontilassa enää muutamia kymmeniä tiikereitä. Luonnonsuojelujärjestö WWF:n mukaan Kaakkois-Aasiassa elävää indokiinantiikeriä on jäljellä kaikkiaan enää 700–1 200 yksilöä. JS.

Tyhmä kysymys: Mihin Tolusta katosi Joutsenmerkki?

Palstalla kysytään kysymyksiä, joita ei muualla kehtaisi esittää.

Aito Tolu -yleispuhdistusaineella oli aiemmin pohjoismainen ympäristösertifikaatti Joutsenmerkki. Nyt se on hävinnyt Tolu-purkin kyljestä. Miksi?

Markkinointipäällikkö Riikka Vermas Henkel Nordenista vastaa:

”Joutsenmerkin kriteerejä täsmennettiin vuonna 2003. Uusien kriteerien mukaan tuotteen ei enää voinut sanoa olevan ’desinfioiva’, jos Joutsenmerkki haluttiin säilyttää. Meidän piti tämän uuden säännön johdosta valita, haluammeko kirjoittaa tuote-etikettiin ’Tolu, desinfioiva yleispuhdistusaine’ vai halusimmeko säilyttää Joutsenmerkin.

Teimme kuluttajatutkimuksen selvittääksemme, mitkä tuotteen ominaisuudet ovat kuluttajalle tärkeitä. Tulos kertoi, että Tolun desinfioiva ominaisuus oli kuluttajalle yksi tärkeimpiä syitä valita juuri se. Päätimme siksi säilyttää desinfioiva-sanan etiketissä ja samalla luopua ympäristömerkin käytöstä. Tolun koostumus säilyi ennallaan.

Tänä vuonna EU:n direktiivi tiukentui niin, että emme voineet enää säilyttää desinfioiva-sanaa. Tolu-tuotteissa käytetyt tehoaineet eivät täyttäneet biosidi-direktiivin desinfioiville tehoaineille asettamia vaatimuksia. Tolu-tuotteiden koostumukseen ei ole tehty mitään muutoksia. Selvitämmekin parhaillaan, täytämmekö edelleen Joutsenmerkin kriteerit muutenkin kuin tuotteen sisällön osalta.

Tuotteistamme Mini Risk- ja Eko-pyykinpesupulvereilla, Havu Mäntysuovalla ja WC Duck -puhdistusaineella on yhä Joutsenmerkki.”

Heta Muurinen

Kuukauden kamppis: Trendikästä yhteisöllisyyttä

Vaikuttamistyö on järjestömaailman uusi hitti. Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Individualistisessa suomessa on kuin onkin yhteisöllisyyttä. Ja vielä sen pääkaupungin trendikkäimmässä kaupunginosassa, Punavuoressa.

Punavuoreen perustettiin juuri väliaikainen vastaanottokeskus noin 150 turvapaikanhakijalle. Facebook-ryhmä kerää punavuorelaisia toivottamaan tulokkaat tervetulleeksi alueelle. Tämä voi tarkoittaa käytännössä vaikkapa eksyneiden auttamista kadulla, voileipien tekoa tilaisuuksiin, käytettyjen lelujen antamista lapsille tai jalkapalloilua puistossa. ”Ei mitään ihmeellistä tai pompöösiä”, sivuilla korostetaan. Ryhmä haluaa kaikkien tietävän, että Helsingin keskustassa asuvat eivät ole menettäneet kosketustaan inhimillisyyteen.

Refugee Hospitality Club Punavuori on yksilöiden ja järjestöjen muodostama vapaaehtoisverkosto. HM.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2009.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!