Tunteet kuumina Egyptin leipäjonoissa

Ruoan hinnannousu koettelee egyptiläisiä.

Egypti. Ruoan hinta on noussut niin paljon, että yhä useampi egyptiläisperhe joutuu hakemaan leipänsä valtion tukemista leipomoista. Litteä vehnäleipä on egyptiläisten perusruokaa.

”Mieheni eläke on 150 puntaa (noin 17 euroa) kuussa, meillä ei ole kohta varaa enää edes ruokaan. Leipä on pakko hakea valtion tukemista leipomoista”, kertoo satunnaisia kotisiivoustöitä tekevä kotirouva Hala Ahmed.

Kuusikymmenvuotias Hala Ahmed viettää joka päivä useita tunteja leipäjonossa.

”Minulla on sydänvika ja diabetes, ja tuntien odottaminen käy voimille. Pelkään kuumaa kesää”, hän sanoo.

Lähes jokaisen leipäjonoista leipää hakevien tavoin Hala Ahmed on häpeissään: hän kokee jonoissa seisomisen nöyryyttäväksi. Se voi olla myös vaarallista.

Egyptin media on raportoinut ainakin 15 ihmisen kuolleen leipäjonoissa viimeisten kuukausien aikana. Osa uhreista on kuollut jonottajien kesken syntyneissä väkivaltaisuuksissa, osa rasitukseen. Leipäjonoissa seisojat ja niitä valvovat poliisit ovat hyökänneet myös ulkomaalaisten valokuvaajien ja filmiryhmien kimppuun näiden yrittäessä kuvata leipäjonoja.

Kriisin ratkaisemiseksi on hälytetty apuun Egyptin armeija, joka on avannut Kairoon kymmenen leipomoa ja 500 leivän myyntipistettä. Valtion tukema leipä maksaa nyt 5-10 piasteria eli puolesta sentistä senttiin. Normaalihintainen leipä on jopa 20 kertaa kalliimpaa.

Osan tuettua leipää myyvistä leipomoista kerrotaan tosin myyvän valtiolta ostamansa halvan viljan kovaan hintaan mustan pörssin markkinoille. Egypti tuottaa noin puolet vuosittain tarvitsemastaan 14 miljoonan tonnin viljavuoresta.

Elintarvikkeiden hinnat ovat kallistuneet vuodessa yli neljänneksen.Inflaatio oli helmikuun lopussa 12,5 prosentissa.

Maailmanpankin mukaan viidesosa Egyptin noin 80 miljoonasta asukkaasta elää köyhyysrajan alapuolella eli alle kahdella Yhdysvaltain dollarilla päivässä. Hieman yli kahdella dollarilla sinnittelee toinen viidennes kansasta.

Egyptin talous kasvaa seitsemän prosentin vuosivauhdilla, mutta köyhyys on Maailmanpankin mukaan lisääntynyt vuodesta 2000.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!