Kruunattiinko jo uusi päästökuningas?

Kiina porskuttaa Yhdysvaltojen ohitse.

Kiina. Kiina on jo ohittanut Yhdysvallat suurimpana hiilidioksidipäästöjen tuottajana, tutkijat esittävät. Aiemmin esimerkiksi Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n käyttämissä arvioissa on ennustettu, että Kiina nousee päästötilastojen ykköseksi vasta vuonna 2020.

Kalifornian yliopiston taloustieteilijöiden tutkimuksen mukaan Kiinan päästöt nousevat vuoteen 2010 mennessä 600 miljoonalla hiilidioksiditonnilla verrattuna vuosikymmenen alun tilanteeseen.

Kiinan hiilidioksipäästöjen vuosittainen kasvu on niin suurta, että yksin kasvu vastaa esimerkiksi Iso- Britannian vuosittaista kokonaispäästömäärää.

Jos uudet arviot pitävät paikkansa, Kiinan päästöjen kasvu söisi moninkertaisesti Kioton sopimuksen nojalla teollisuusmaissa tehtyjen päästöleikkausten hyödyt.

Uudet luvut on saatu tarkastelemalla Kiinan päästöjä maakunnittain. Tutkijoiden mukaan tämä tekee arvioista aiempaa tarkempia. Tutkimus julkaistaan toukokuussa Journal of Environmental Economics and Management -lehdessä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!