Kulttuuripalat

Värttinä Maailma kylässä -festivaaleilla. Pamflettivillitys Suomessa. Teatteriutopioita.

Värttinä esiintyy Maailma kylässä -festivaaleilla

Suomen menestynein nykykansanmusiikkiyhtye Värttinä on mukana Maailma kylässä -festivaaleilla Helsingissä. 25-vuotisjuhlaansa viettävä yhtye esiintyy Kaisaniemen puistossa sunnuntaina 25. toukokuuta.

Lisäksi Maailma kylässä -ohjelmistossa kuullaan erilaista musiikkia maailmalta: lauantaina esiintyvä chileläinen Sol y Lluvia -yhtye on kuuluisa paitsi musiikkinsa myös avoimen Augusto Pinochetin politiikkaan kohdistuvan vastustuksensa vuoksi.


Maailma kylässä Kaisaniemen puistossa 24.-25. toukokuuta. festivaalin pääohjelma julkaistaan 4. maaliskuuta osoitteessa www.maailmakylassa.fi

Mikä ihmeen pamflettivillitys?

suomalaiset kustantamot koettavat kilvan puhuttaa. Muun muassa Into Kustannus ja Like aloittavat kevään aikana uuden pamflettien eli puheenvuorokirjojen sarjan ja Tammi elvyttää 1983 lakkautetun Huutomerkki-sarjansa.

Miksi juuri nyt on puheiden aika?

Jaana Airaksinen Into Kustannuksesta kertoo, että ajatus pamflettisarjasta on ollut vireillä jo vuosien ajan. Aikamme huutaa puheenvuoroja.

”Elämme nyt vanhan vallan murroskautta, eikä uudesta ole vielä tietoa. Silloin kaivataan keskustelutilaa”, Airaksinen kuvailee. Pamfletit ovatkin erilaisia visioita siitä, mihin suuntaan kehitys voisi edetä.

Kevään pamflettien kirjo on aihepiiriltään laaja aina puoluekritiikeistä ja pankkikriisin tarkastelusta Gandhin väkivallattomuuden filosofiaan.

Utopia rahasta ja rahattomuudesta

”Kumpi on naiivia: toivo vai epätoivo, usko vai epäusko?” kysyy Helsingin taiteellinen teatteri esityksellään Toivon operetti.

Teatteri Universumin näyttämöllä nähdään kaksi vaihtoehtoista kuvaa tulevaisuuden yhteiskunnasta – rahan ja rahattomuuden, maksamisen ja ilmaisuuden utopiat. Pyrkimys hyvään yhdistää molempia: toisessa todellisuudessa hankitaan vaurautta, toisessa aikaa.


Toivon operetin ensi-ilta 27. maaliskuuta klo 19 teatteri Universumissa Helsingissä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 3/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!