Kulttuuripalat

Jazzia Tampereella, saamelaista kulttuuria Rovaniemellä ja Turkkia Caisassa.

Jazz ja afrobeat ne yhteen soppii

Kun afrikkalainen rytmimusiikki kohtaa villisti hyppelevän jazzin, fuusiosta syntyy jotain vähintäänkin mielenkiintoista.

Tampere Jazz Happeningissä kuullaan tänä vuonna sekä afrojazzin jo syttyneitä tähtiä että hieman vähemmän tunnettuja muusikoita. Syyslauantaisen afroillan aloittaa The Zimology Quartet, yksi eurooppalaisittain harvoin kuulluista nimistä. Eteläafrikkalaisen kvartetin musiikissa voimakkaimpana maistuu paksunmakea saksofoni.

Tunnetuin afroillan esiintyjistä lienee rumpali Steve Reid, joka on aikanaan soittanut esimerkiksi afrobeattähti Fela Kutin ja jazzlegenda Miles Davisin kanssa.

Nyt Reid tuo Tampereelle oman ensemblensa. Ryhmän rytmeistä kuulee, että viimevuotinen albumi Daxaar on äänitetty Afrikassa senegalilaismuusikoiden säestämänä. Ja ei muuta kuin jalalla koreasti!


The Zimology Quartet, Omar Sosa Afreecanos Quartet, Steve Reid Ensemble ja Antibalas Tullikamarin pakkahuoneella Tampere jazz happeningissä 1.11. Liput 32/25 euroa.

Mari Boine konsertoi saamelaisten kulttuuriviikolla

Norjalainen Mari Boine, yksi saamelaismusiikin pitkäaikaisimmista tekijöistä, esiintyy Rovaniemellä lokakuun päätteeksi. Boinen konsertti aloittaa 19. Saamelaiskonferenssin, joka on osa saamelaisten kulttuuriperintöviikkoa. Sitä vietetään Rovaniemellä 27.-31. lokakuuta.

Boine julkaisi uusimman levynsä It ain’t necessarily evilin viime keväänä. Musiikintekijän uransa hän aloitti 1980-luvulla, oman kertomansa mukaan taistellakseen saamelaiskulttuurin hiljaista tukahduttamista vastaan. Boine kasvoi Norjassa tiukan uskonnollisessa ympäristössä, jossa saamen kielellä sai puhua ja laulaa, kunhan lauloi oikeita lauluja. Psalmit olivat sallittuja, mutta perinteinen joikaaminen ei.

Boinen lisäksi saamelaisten kulttuuriperintöviikolla voi tutustua myös muuhun saamelaismusiikkiin, saamelaisten kuva- ja käsityötaiteeseen sekä elokuvaan.


Mari Boine Rovaniemen teatterin Lappia-talolla 29.10. Liput 40 euroa.

Turkki tulee valkokankaalle Caisaan

Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä esitetään lokakuussa kuusi turkkilaista nykyelokuvaa. Ohjelmisto ulottuu mustasta komediasta rakkaustarinaan. Valkokankaalla nähdään esimerkiksi ohjaaja Ömer Vargin muutaman vuoden takainen Insaat, englanniksi Under Construction. Elokuva ruotii nyky-Turkin yhteiskuntaa raa’an humoristisesti.


Turkkilaisia elokuvia Helsingissä kulttuurikeskus Caisassa 6.-11.10. Vapaa pääsy.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 10/2008

Muut Kumppani-lehden linkit

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!