Kännykän epäreilut raaka-aineet

Myös viihde-elektroniikan eettisyys epäilyttää.

Suomi. Länsimaisen kuluttamisen eettisyys ei ole koetuksella vain ruuan ja vaatteiden kohdalla. Myös viihde- ja käyttöelektroniikka voi olla varsin epäreilua, niissä käytettyjen materiaalien osalta.

Mp3-soittimissa, kannettavissa tietokoneissa ja matkapuhelimissa käytetään tinaa, jonka raaka-aineita louhitaan esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tina on tärkeimpiä Kongon itäosissa louhittavia mineraaleja. Useita tinakaivoksia valvovat aseelliset ryhmittymät, ja osa tuloista menee heidän taskuihinsa. Näin kertoo FinnWatchin tuore raportti Connecting Components, Dividing Communities.

Suomalaisyritysten toimintaa seuraava FinnWatch selvitti myös malmien kauppareittejä Kongosta kohti suuria aasialaisia tinanvalmistajia. Raportin mukaan jäljet johtavat tuotantoketjun kautta lähelle isoja kansainvälisiä merkkejä, kuten Sony, Nokia, HP ja Philips.

Tinakaivokset muuttavat maiseman kuun maaperää muistuttavaksi esimerkiksi perinteisessä tinamaassa Indonesiassa. Lisäksi ihmiset hakevat juoma- ja pesuvetensä kaivoksen kuoppien likaisen veden altaista.

Ruotsin SwedWatch kuvaa puolestaan omassa raportissaan elektroniikan akkujen raaka-ainevalmistuksen ongelmia: lapsityövoimaa ja kokonaisten kylien pakkosiirtoa kaivosten tieltä. Työoloissa Sambian kuparivyöhykkeellä ja eteläisen Kongon kobolttikaivoksissa on rutkasti parantamisen varaa.

Elektroniikkateollisuus käyttää monia eri metalleja. Vaikka metallien louhinta tapahtuu korkean riskin maissa Afrikassa, Kiinassa ja Venäjällä, teollisuus ei ole juuri reagoinut epäkohtiin. Finnwatchin kysely 20 brändille osoitti, etteivät yritykset ole edes yrittäneet ottaa selville, mistä ja millaisissa oloissa niiden nimeä kantavien tuotteiden sisältämiä metalleja on louhittu. Yritysten mukaan ne eivät pysty tekemään tätä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2008