Lyhyet palat

Chileläisravintola taistelee ilmastonmuutosta vastaan. Radio-ohjelma valistaa nuoria Nepalissa. Gabonin presidentti vallassa 40 vuotta. Tshekki syrjii romaneja. Australia pyytää anteeksi aboriginaaleilta. Tyhmä kysymys: riittääkö Suomessa vettä? Ym. ym.

Verkko yhdistää

Internet. Uudenlaiset auttamissivustot valtaavat netin. Nyt kotikoneelta voi rahoittaa pienyrittäjän toimintaa kehitysmaassa, sopia avusta reppumatkan ohessa ja liittyä ajamaan erilaisia hyviä asioita yhteisösivusto Facebookissa.

Mikrolainat auttavat köyhiä perustamaan tai laajentamaan pienyrityksiään ympäri maailmaa. Kiva.org-nettisivuston kautta jokainen voi alkaa mikroluotottajaksi. Voi vaikkapa auttaa kambodzhalaista kalastajaa hankkimaan uuden veneen tai samoalaista bingoyrittäjää ostamaan palkintoja. Mukaan pääsee 25 dollarilla. Kyseessä ei kuitenkaan ole lahjoitus – rahansa saa takaisin laina-ajan päätyttyä.

StuffYourRuckSack.com -sivusto tuo uuden ulottuvuuden eettiseen matkailuun. Sivustolta näkee, mitä tavaroita matkakohteessa toimivat järjestöt tarvitsevat. Voit siis pakata rinkkaasi koulutarvikkeita tai liikuntavälineitä tietäen, että niistä on hyötyä paikan päällä.

Myös räjähdysmäisesti kasvaneessa Facebookissa voi nykyään kutsua kavereitaan ajamaan erilaisia hyviä asioita Causes-toiminnolla. Esimerkiksi ihmisoikeus- ja ympäristöjärjestöt kertovat naamakirjassa toiminnastaan, ja niille voi lahjoittaa myös rahaa. Joihinkin ryhmiin on liittynyt satoja tuhansia käyttäjiä, mutta lahjoittajina naamakirjalaiset ovat olleet kitsaanpuoleisia.

Arsenikkia hanasta

Intia. Pohjoisintialaisen Punjabin osavaltion pohjavedet ovat teollisuuden ja maatalouden päästöjen pahasti saastuttamia. Chandigarhilaisten lääketieteen jatko-opiskelijoiden tekemässä tutkimuksessa paljastui huolestuttavia yhteyksiä saastuneiden pohjavesien ja ihmisten sairastavuuden välillä.

Sekä saasteiden määrä että laatu pohjavesissä oli huolestuttavalla tasolla. Tutkijoiden mukaan 80 prosenttia pohjavesistä oli elohopean saastuttamia, arsenikkia löytyi joka toisesta hanavesinäytteestä. Kasvimyrkkyjä pääsi pohjavesiin yleisesti.

Pohjavesien saastumisella oli selvä yhteys synnynnäisiin epämuodostumiin, pahanlaatuisiin kasvaimiin ja munuaisvaurioihin. Esimerkiksi Armitsarin kaupungin asukkaista otetuista verinäytteistä peräti 65 prosentista löytyi dna-mutaatioita.

Päästöt kuriin kattilankansin

Chile. Santiagolaisessa kasvisravintola El Huertossa voi tiukinkin ilmastonystävä syödä ilman tunnontuskia, sillä omistajat José Fliman ja Nicole Mintz ovat päättäneet laittaa ravintolansa ekologisen jalanjäljen kuriin.

Paikalliselta ympäristöinstituutilta tilattu selvitys paljasti ravintolan tuottavan liki 65 tonnia hiili-

dioksidia vuodessa. Päästöjä päätettiin leikata 12 prosentilla kuukaudessa. Ensi töiksi vaihdettiin perussähkö ekosähköön.

Ravintolan päästöt on saatu alamäkeen kotitalouksistakin tutuin keinoin: hehkulamput on vaihdettu energiaa säästäviin, hellalla putputtavat kattilat peitetty kansin ja rakennus eristetty entistä paremmin niin talvikylmää kuin kuin kesähelteitäkin vastaan.

Viidennes ravintolassa tarjoillusta ruoasta on valmistettu luomuraaka-aineista. Ravintola käyttäisi kernaasti luomua enemmänkin, mutta luomuraaka-aineiden saatavuus on Chilessä vielä rajallista.

Lyhyt sadekausi vie sadon

Senegal. Kuivuus uhkaa Senegalin satoa. Maaseutuviraston mukaan kauden 2007/2008 sato voi jäädä jopa puoleen hyvän sadekauden vastaavasta. Kuivuus heikentää myös maan suurimman vientituotteen eli pähkinän tuotantoa.

Vain kahden kuukauden mittaiseksi jäänyt sadekausi vaikeuttaa maataloutta etenkin maan pohjois- ja keskiosissa, ja kuivuudesta kärsivät pähkinöiden lisäksi maissi ja hirssi.

Etelämpänä Senegalissa tilanne on parempi. Erityisen positiivisena pidetään uutista siitä, että paikallinen papulajike, niebe, ei vaikuta kärsineen kuivuudesta.

Senegalin valtiovarainministeriö on laskenut talouskasvuennustetta. Maan talous oli jo viime vuonna hienoisessa laskusuunnassa.

Hinnat sen sijaan ovat olleet nousussa, ja niin Senegalissa kuin muuallakin Länsi-Afrikassa on osoitettu mieltä peruselintarvikkeiden hintojennousua vastaan.

Radio valistaa Nepalin nuoria

Nepal. Nepalilaisia pidetään häveliäinä, eikä seksistä ole tapana puhua avoimesti. Nyt kuitenkin nuorison suosiman Saathi Sanga Manka Kura -radio-ohjelman saama suosio kertoo aivan muuta. Ohjelman nimi tarkoittaa suomeksi juttelua kaverin kanssa.

Joka viikko lähes kuusi miljoonaa nepalilaisnuorta kuuntelee ohjelmaa, joka koostuu lyhyistä kuunnelmista, lauluista ja kevyellä tyylillä käsitellyistä painavista aiheista kuten aidsista ja muista seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.

Ohjelman suosituimpiin osuuksiin kuuluu lukijan kirje. Joka kuukausi ohjelmantekijät saavat noin

1 500 kysymystä, joista suuri osa tulee Nepalin vaikeasti saavutettavilta syrjäseuduilta.

Nepalilaisten nuorten on hyvin vaikea keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä vanhempiensa kanssa. Saathi Sanga Manka Kura tarjoaa heille tervetulleen väylän arkaluontoisina pidettyjen asioiden käsittelyyn.

Ohjelmaa lähetetään 30 paikalliskanavalla. Sen taustalta löytyvät UNICEF ja ohjelman toteuttamisesta vastaava kansalaisjärjestö Equal Access Nepal.

Öljymaat tähyävät uusia tuloja

Dubai. Öljystä riippuvaiset Persianlahden valtiot pyrkivät löytämään uusia toimeentulonlähteitä valmistautuessaan öljyn jälkeiseen aikaan.

British Petrolin viime vuoden kesäkuussa julkaistussa tutkimuksessa arvioidaan, että öljyä riittää nykykäytöllä 40 vuodeksi. Viimeiseksi öljy loppuu arvioiden mukaan Persianlahdelta, mutta siitä huolimatta alueen maat ovat alkaneet valmistautua elämään öljyn jälkeen.

Arabiemiirikuntien liitto yhdessä Bahrainin, Kuwaitin, Omanin, Qatarin ja Saudi-Arabian kanssa on tuottanut öljyä noin 1,4 biljoonan euron edestä vuoden 2004 jälkeisen öljyn hinnan rajun nousun ansiosta.

Yli puolet näistä varoista on sijoitettu infrastruktuuriin ja kiinteistöhankkeisiin. Myös matkailuun panostetaan, ja kilpailu lentokentistä on kovaa.

Öljymaat ovatkin alkaneet matkia toisiaan öljyvarojen sijoittamisessa, mikä on johtanut paikoin kovaan kilpailuun.

Arabiemiirikuntien seitsemästä jäsenestä Dubai johtaa talouden monipuolistumisessa. Dubai on onnistunut kehittymään alueen kaupan ja palvelun keskukseksi. Nykyisin öljy tuottaa enää neljä prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Vuonna 1975 osuus oli puolet.

Bongo vallassa 40 vuotta

Gabon. Maailman pisimpään vallassa ollut presidentti, Keski-Afrikassa sijaitsevan Gabonin Omar Bongo Ondimba, juhli joulukuussa 40-vuotista presidenttikauttaan. Pitkäikäinen johtaja nousi valtaan varapresidentin paikalta jo vuonna 1967.

Valtansa ensimmäiset vuosikymmenet Bongo hallitsi yksipuoluevaltiossa, muttei edes Gabonin siirtyminen monipuoluejärjestelmäksi vuonna 1991 ole uhannut hänen asemaansa. Bongo on sittemmin voittanut kolmet presidentinvaalit, tuoreimmat vuonna 2005.

Kaksi Bongon lapsista on ehtinyt toimia maan ulkoministerinä hänen presidenttikaudellaan.

Uuden-Seelannin kokoinen Gabon sijaitsee päiväntasaajalla. Keskiafrikkalaisista valtioista vain se ja Kamerun ovat välttyneet merkittäviltä aseellisilta konflikteilta koko itsenäisyytensä ajan.

Bongo on 40-vuotisine valtakausineen vielä kaukana maailman pisimpään hallinneesta valtionpäästä, Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadejista. Jo 61 vuotta vallassa ollut monarkki juhli joulukuun alussa 80-vuotissyntymäpäiväänsä.

Myös Englannin kuningatar Elisabeth II ja vallasta väistymisestään jo vihjaillut Kuuban presidentti Fidel Castro peittoavat virkaiältään Bongon.

Tarkkaa tietoa hiv-tartunnoista

Maailma. Hiv-tartunnan sai viime vuonna 2,5 miljoonaa ihmistä. Yhteensä vuonna 2007 hiv-tartunnan kanssa eli 33,2 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa, arvioi YK:n aids-ohjelma Unaids.

Unaids julkaisee arvionsa maailman hiv-tilanteesta vuosittain maailman aids-päivänä. Tuoreet luvut ovat huomattavasti matalammat kuin edellisvuotiset. Silloin järjestö arvioi yli 39 miljoonan ihmisen olevan hiv-positiivisia.

Hiv-tartuntojen määrä ei kuitenkaan ole kääntynyt laskuun, vaan Unaids on tarkentanut tapaa, jolla maailmanlaajuisia hiv-arvioita lasketaan. Uuden laskukaavan mukaan edellisvuoden tartuntojen määräksi saataisiin 39 miljoonan sijaan 32,7 miljoonaa.

Merkittävimmät tarkistukset hiv-arvoihin on tehty Intian osalta. Maan hiv-tilanne on uusien tutkimusten mukaan osoittautunut aiemmin luultua paremmaksi. Hiv-arviot tarkentuvat myös siksi, että taudin kulku tunnetaan entistä paremmin. Aiemmin uskottiin hoitamattoman hiv-tartunnan johtavan kuolemaan keskimäärin yhdeksässä vuodessa, nykyään ajaksi arvioidaan 11 vuotta. Aidsiin kuoli vuonna 2007 yhteensä 2,1 miljoonaa ihmistä.

Tshekin valtio syrjii romanilapsia

Tshekin tasavalta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuoreen päätöksen mukaan Tshekki on syyllistynyt romanilapsiin kohdistuvaan epäsuoraan syrjintään ja loukannut näin Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Kanteen nosti 18 syntyperältään romaneihin lukeutuvaa Tshekin kansalaista. Heidät kaikki oli sijoitettu älyllisesti heikkotasoisille tarkoitettuun erityisopetukseen. Kanteen mukaan Tshekin valtio oli normaalikoulutuksen evätessään kieltänyt heiltä Euroopan ihmisoikeussopimukseen kirjatun oikeuden koulutukseen.

Kantajilla oli esittää väitteensä tueksi tilastoja, joista kävi ilmi, että Tshekissä romanilapset ohjataan järjestelmällisesti erityiskouluihin ja että heidän sijoituspäätöksensä perustuvat pikemminkin etniseen taustaan kuin älylliseen tasoon. Esimerkiksi kantajien kotiseudulla, Ostravassa, yli puolet erityiskoulujen oppilaista on romaneja.

Autot pois koulujen kulmilta

Intia. Chennaissa liikennepoliisit ovat huolissaan koululaisten liikenneturvallisuudesta ja harkitsevat koulujen lähelle yksityisajoneuvojen kulkurajoituksia.

Yhä useampi intialaislapsi tuodaan kouluun autolla, moottoripyörällä tai mopolla, ja koulupäivän alkua ja loppua leimaa liikennekaaos. Pelkästään Chennain kaupungissa on noin viisisataa koulua.

Chennain poliisi moittii lasten vanhempia itsekurin puutteesta, joka saa heidät pysäköimään ajoneuvonsa miten sattuu. Seurauksena lapset joutuvat vaaratilanteisiin liikennevälineiden välissä puikkelehtiessaan.

Poliisi saa päivittäin ilmoituksia pikkuonnettomuuksista; kohtalokkaita onnettomuuksia sattuu useita joka vuosi.

Australia lupasi pyytää anteeksi aboriginaaleilta

Australia. Australian uusi hallitus pyytää pian virkaanastumisensa jälkeen anteeksi maan aboriginaaleilta näihin kohdistuneita vääryyksiä, lupaa vaalit voittaneen työväenpuolueen johtaja, uusi pääministeri Kevin Rudd. Ruddin edeltäjältä John Howardilta anteeksipyyntöä ei irronnut useista toiveista huolimatta.

Erityisen kovalla kädellä aboriginaaleja kohdeltiin vuodesta 1915 vuoteen 1969. Tuolloin harjoitetun assimilaatiopolitiikan aikana tuhannet lapset riistettiin vanhemmiltaan ja sijoitettiin lastenkoteihin tai valtaväestön perheisiin. Australian alkuperäisasukkaat ovat edelleen muuta väestöä huono-osaisempia, ja heidän eliniänodotteensa on muuta väestöä alhaisempi.

Aivan kiistatonta anteeksipyyntöä uusikaan pääministeri ei uskaltanut luvata. Kevin Rudd korostaa, että nykysukupolvet eivät voi kantaa syyllisyyttä vanhempiensa

teoista.

Tyhmä kysymys: Vettä riittää?

Palstalla kysytään kysymyksiä, jotka mietityttävät, mutta joita ei muualla kehtaisi esittää.

Pitkät ja kuumat suihkut ovat varsinkin talvisin nautinto, josta moni ei haluaisi luopua. Suomalaisia kehotetaan kuitenkin säästämään vettä. Miksi ihmeessä tuhansien järvien maassa pitää säästää vettä varsinkin, kun kaupungissa vesi lämmitetään kaukolämmöllä, eikä se siten kuluta erikseen energiaa?

Suomen ympäristökeskuksen yli-insinööri Klaus Munsterhjelm vastaa:

“Hyvälaatuista vettä ei järjettömästi riitä kaikilla alueilla Suomessakaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kaikki saatavissa oleva vesi on jo kuta kuinkin nyt käytössä. Jos joku vesilähteistä pilaantuu, korvaavaa lähdettä ei ole.

Ongelma on siinä, että vesi on väärässä paikassa käyttäjiin nähden. Veden puhdistaminen ja kuljettaminen kuluttuaa energiaa ja maksaa. Ja sitten toisaalta täytyy myös muistaa, mihin käytetty vesi päätyy. Jätevesikin pitää käsitellä.”

Helsingin veden nettisivuilla kehotetaan käyttämään riittävästi huuhteluvettä. Sivujen mukaan liian pitkät veden viipymät putkistossa tuovat veteen nöyhtää tai haju- ja makuvirheitä.

“Kun johtolinjat ovat kovin pitkiä, vedenlaatu heikentyy jonkin verran, jos vesi seisoo. Toisaalta myös vesilaitoksen laskutus pelaa paremmin, mitä enemmän ihmiset käyttävät vettä”, Munsterhjelm kertoo.

“Ei vettä kuitenkaan pidä lotrata turhaan. Puhtaan juomaveden vetäminen alas vessanpöntöstä on aikamoista tuhlausta. Suomessa vedenkäyttö on kuitenkin onneksi laskenut 1970-luvulta, jolloin yksittäinen ihminen käytti keskimäärin 340 litraa vettä päivässä. Nykyisin määrä on vähentynyt sadalla litralla.”

Kuukauden kamppis: sininen Fidzi

Vaikuttamistyö on järjestömaailman uusi hitti. Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Erivärisillä nauhoilla on jo kauan voinut kätevästi kertoa, mitä asiaa sympatiseeraa. Punainen nauha muistuttaa hiv/aidsista, vaaleanpunainen rintasyövästä, valkoinen köyhyyden lopettamisesta. Maailman eri kampanjoihin on valjastettu koko perusvärikartta.

Tyynellämerellä sijaitsevalla Fidzin saarella sinisella nauhalla voi kertoa kannattavansa rauhaa ja demokratiaa. Kampanjan tunnusväri on valittu maan lipun perusteella.

Sinistä nauhaa kantamalla voi näyttää tukevansa paitsi rauhaa myös ihmisoikeuksia sekä maan vuodelta 1997 peräisin olevaa perustuslakia. Kampanjan takana on paikallinen naisjärjestö FemLinkPacific, joka toivoo etenkin fidziläisnaisten ottavan sinisen nauhan omakseen.

Sadoista saarista koostuvan Fidzin poliittinen tilanne on ollut pitkään epävakaa, ja ristiriidat eri ryhmien välillä ovat ajoittain kärjistyneet väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Tuorein vallankaappaus tapahtui vuonna 2006.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 1/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!