Näkökulmat

Biopolttoaineet uuden vaurauden perustaksi

Brasilian presidentti kertoo kotimaansa menestyvästä biopolttoaineiden tuotannosta. Samalla hän esittelee eteläisen pallonpuoliskon mahdollisuuksia ympäristöongelmien ratkaisemiseksi. Köyhät maat voivat kuitenkin hyötyä energiavallankumouksesta vain, mikäli rikkaat maat avaavat niille reilusti markkinansa.

Kesäkuun alun G8-maiden huippukokouksessa oli selvää, että ilmastonmuutos, kestävä kehitys, uusiutuvat ja uudet energialähteet ja kehitysrahoitus ovat asioita, joihin eteläisen pallonpuoliskon mailla on oikeus sanoa sanansa.

Afrikalla on tässä keskustelussa keskeinen rooli. Maanosassa tapahtuu syvällisiä muutoksia, jotka luovat maaperää uudelle poliittiselle vakaudelle ja taloudelliselle tehokkuudelle.

Maanosassa on 53 valtiota, huomattavat luonnonvarat ja nuori väestö. Afrikka odottaa innokkaasti tilaisuutta käyttää mahdollisuuksiaan kehittyä ja kukoistaa. Samalla se vahvistaa taloudellisia, poliittisia ja kaupallisia yhteistyösuhteitaan Brasilian kanssa.

Brasilialla on yli kolmen vuosikymmenen kokemus sellaisten polttoaineiden tuotannosta, jotka ovat turvallisia ja tarjoavat merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristönsuojelullisia etuja.

Brasilia on voinut leikata fossiilisten polttoaineiden kulutusta 40 prosenttia siirtymällä autoihin, jotka kulkevat sekä etanolilla että bensiinillä tai niiden seoksella. Vuodesta 2003 olemme vähentäneet hiilidioksidipäästöjämme yli 120 miljoonaa tonnia kantaen näin kortemme kekoon taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan.

Biopolttoaineet tarjoavat muitakin mahdollisuuksia kuin uuden puhtaan ja uusiutuvan energianlähteen. Maamme etanoliteollisuus on luonut suoraan 1,5 miljoonaa ja epäsuorasti 4,5 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Ensimmäisessä vaiheessa biopolttoaineohjelma loi työpaikkoja erityisesti puolikuivien alueiden pienviljelijöille. Se toi heille tuloja ja auttoi asuttamaan ihmisiä.

Biopolttoaineiden tuotanto ei uhkaa elintarviketurvaa, koska se vie vain kaksi prosenttia viljelysmaastamme. Se myös luo uutta varallisuutta, jonka turvin ihmisten on mahdollista ostaa ruokaa.

Polttoainetuotannon myönteisiä seurauksia on myös se, että muuttoa maaseudulta kaupunkeihin on saatu padottua ja suurkaupunkien kasvupaineet ovat helpottaneet.

Biopolttoaineiden tuotantoon osallistuvat pienviljelijät eivät kaada metsää yhtä sumeilematta kuin ennen. Ylilaidunnetut, viljantuotantoon soveltumattomat maat on saatu hyödylliseen käyttöön.

Kehitysmaat siis hyötyvät huomattavasti biopolttoaineiden tuotannosta. Se luo kestävän kehityksen edellytyksiä erityisesti maille, jotka ovat riippuvaisia niukkojen luonnonvarojensa viennistä. Se tarjoaa myös biokemian teollisuudelle uusia kehitysnäkymiä köyhissä maissa, joilla on runsaasti viljelykelpoista maata ja auringonvaloa.

Olen vakuuttunut, että biopolttoaineiden tulisi olla planeettamme ympäristöstrategian keskiössä. Brasilia solmi hiljattain Yhdysvaltojen kanssa biopolttoaineteollisuuden yhteistyösopimuksen. Samanlaisia sopimuksia on vireillä Euroopan maiden kanssa. Toteutuessaan ne tarjoavat mahdollisuuden luoda uusia projekteja Keski-Amerikkaan, Karibian alueelle ja Afrikkaan. Brasilialainen teknologia auttaa hyödyntämään näiden alueiden suotuisaa ilmastoa ja maaperää.

Brasilian hallitus ja teollisuus ovat jo tarjonneet Mosambikille biopolttoaineiden tuotantoa brasilialaisen teknologian ja brittiläisen rahoituksen turvin. Malli soveltuisi muuhunkin Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan.

Köyhät maat voivat hyötyä tästä energiavallankumouksesta vain, jos rikkaat maat avaavat markkinansa kaikkein köyhimpien maiden tuotteille ja poistavat maatalouden tukiaiset sekä biopolttoaineiden maahantuonnin esteet.

Molemmat osapuolet voittavat. Köyhiin maihin syntyy uusia työpaikkoja, ja niiden taloudet piristyvät. Rikkaat maat saavat käyttöönsä kilpailukykyisesti hinnoiteltua puhdasta polttoainetta sen sijaan, että suurten investointien turvin yrittäisivät muuttaa perinteiset polttoaineet ympäristöystävällisiksi.

Biopolttoaineille luotava sertifiointijärjestelmä, monikansalliset sopimukset ja kuluttajien tuki auttavat suojelemaan ympäristöä ja takaamaan ihmisarvoiset työolot.

Biopolttoaineet tarjoavat ihmiskunnalle mahdollisuuden vaurastua panttaamatta lastemme ja lastenlastemme tulevaisuutta. Tämän viestin aion viedä biopolttoaineiden maailmankonferenssiin, jonka Brasilia järjestää vuonna 2008.

 

Kirjoittaja on Brasilian presidentti.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 9/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!