Näkökulmat

Teollisuuden kasvu uhkaa Amatsonian ympäristöä

lucio_flavio_pinto.jpgAmatsonian alueen tähän asti suurin ympäristövahinko tapahtui 11. kesäkuuta, kun monikansallisen Imerys-yhtiön Barcarenan kaoliinitehtaalta Brasiliassa karkasi tonneittain jätelietettä. Brasilian terveysministeriön mukaan kyseessä on vakava ympäristötuho.

Asiantuntijat suosittelivat asukkaiden evakuointia laitoksen ympäristöstä veden saastumisen vuoksi. Noin 250 henkeä evakuoitiinkin vuotopaikan välittömästä läheisyydestä.

Valitettavasti onnettomuus ei ollut ensimmäinen ja tuskin jää viimeiseksi Barcarenan teollisuusalueella, joka sijaitsee 50 kilometrin päässä Brasilian Amatsonian suurimman osavaltion, Parán, pääkaupungista Belémistä. Alueelle keskittynyt teollinen tuotanto on vakava uhka ympäristölle.

Onnettomuuden aikaan maailman johtava kaoliinintuottaja Imerys oli laajentamassa tuotantoaan alueella 1,5 miljoonaan tonniin vuodessa. Maaperästä kaivettavaa kaoliinisavea hyödynnetään muun muassa alumiini- ja paperiteollisuudessa sekä täyteaineena.

Yhtiön ja sen kilpailijoiden arvellaan yltävän Parássa kolmen miljoonan tonnin vuosituotantoon lähiaikoina. Se tekisi osavaltiosta maailman kolmanneksi suurimman kaoliinintuottajan. Lähes koko tuotanto menee vientiin.

Laajentuminen on käynnissä myös Imerysin naapurissa toimivalla maailman suurimmalla alumiininvalmistajalla, Alunortella. Kilpailevan alumiinijätin Albrasin suurosakkaat puolestaan rakentavat 600 megawatin hiilikäyttöistä lämpövoimalaa turvatakseen tuotannon kasvun.

Nämä ja lukuisat muut ympäristölle riskejä aiheuttavat tehtaat sijaitsevat Brasilian herkimpiin kuuluvalla vesistö- ja suistoalueella, jota kuormittaa myös 1,4 miljoonan asukkaan Belémin kaupunki.

Teollinen tuotanto seudulla on kasvanut niin nopeasti, että sen sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset on aliarvioitu tai sivuutettu. Imerysin jätepäästö toimi myöhästyneenä hälytyskellona.

Vuodon aiheuttaneesta murtumasta 450  000 kuution jätealtaassa ilmoitettiin viranomaisille vasta vuotoa seuranneena päivänä. Onnettomuuden vaikutuksia olisi kenties voitu hillitä, jos asianmukaisiin toimiin olisi ryhdytty ajoissa. Jo elokuussa 2006 virallinen tarkastus oli havainnut säiliössä useita halkeamia. Niitä ei kuitenkaan oltu korjattu. Viranomaiset keskeyttivät laitoksen toiminnan vasta onnettomuuspäivästä lukien.

Toiminnan keskeyttämisen vaikutukset tuntuvat kansainvälisesti, sillä Imerysillä on 450 asiakasta eri puolilla maailmaa. Pelko kielteisistä reaktioista onnettomuuteen sai yhtiön tekemään kaikkensa minimoidakseen päästön vaikutukset. Se vakuuttaa, ettei luontoon valunut aines sisällä kemiallisia yhdisteitä, joista olisi haittaa. Alavirrassa liete yhtiön mukaan hajoaa eikä vahingoita elämää alueella.

Terveysministeriö on asiasta eri mieltä ja muistuttaa, ettei yhtiön jätteenkäsittelylaitos ole toiminut vuosiin, mikä oli osasyynä onnettomuuteen. Barcarenassa toimivat yritykset eivät tietenkään toivo onnettomuuksia, mutta näyttää siltä, etteivät ne myöskään tee kaikkea voitavaansa niiden estämiseksi. Toimenpiteet ovat jääneet vaatimattomiksi tuotannon tyrmistyttävään kasvuun verrattuna.

Verolakeja yhtiöt kyllä noudattavat. Se onkin helppoa, sillä osavaltio myöntää merkittäviä verohelpotuksia puolivalmisteiden tuottajille. Kansainvälinen kiinnostus Parán alueen kaoliiniin juontuu osin sen oivallisesta laadusta, mutta myös rajoituksista, joita muut maat ovat asettaneet kaoliinisaven kaivamiselle omilla alueillaan.

On selvää, että Pará ei saa asianmukaista korvausta rikkaista kaoliinivaroistaan. Alue on jo 30 vuotta tuottanut kaoliinia ja selluloosaa – joita molempia käytetään paperinvalmistuksessa – mutta ei paperia, josta saisi paremman markkinahinnan. IPS

Kirjoittaja julkaisee Belémissä ilmestyvää Jornal Pessoal -lehteä. Korruptiota ja ympäristötuhoja tutkiva Pinto on saanut useita tappouhkauksia ja hänet on haastettu oikeuteen 32 kertaa.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 08/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!