Tappelua kukkotappelusta

Härkätaistelut ja kukkotaipelut ovat kohta katoava perinne Venezuelassa - jos lakiesitys vain hyväksytään.

IPS — Venezuela. Härkätaistelut ja kukkotappelut voivat pian olla katoavaa kansanperinnettä Venezuelassa, jos niitä rajoittava lakiesitys hyväksytään. Eläinsuojelijat ovat innoissaan lakiesityksestä, joka tähtää niin kesyjen kuin villienkin luontokappaleiden kohtelun parantamiseen. Härkätaistelujen ja muiden eläintappelujen kannattajat taas valittavat, että nämä perinteet katoavat lain myötä, koska se asettaa niille niin paljon rajoituksia.

Koiratappelut ovat Venezuelassa nykyisin kiellettyjä, mutta kukkotappelut sallitaan. Härkätaistelun uusi laki sallisi järjestää vain ”visuaa­lisena esityksenä”, jossa eläimen vahingoittaminen ja tappaminen on kiellettyä.

Lakiesitys jakaa mielipiteitä parlamentissakin. Sitä kannattava kansan­edustaja Luis Tascón sallisi kukkotappelut vain, jos lintujen kynnet ja kannukset peitetään. ”Jos nyrkkeilijöillä on oltava hanskat, miksei sama pätisi tappelukukkoihin”, hän kysyy.

Härkätaistelut Tascón kuittaa rikkaiden harrastukseksi, johon kansalla ei ole varaa. Lakia vastustava kansanedustaja Eustoquio Contreras puolestaan väittää, että ”tavalliset ihmiset eivät mene golfkentälle, vaan härkäareenoille ja kukkotappeluihin.”

Härkätaistelut ovat muutenkin jääneet vähiin Venezuelassa sen jälkeen, kun vuonna 1983 alkanut valuuttasäännöstely tyrehdytti taisteluhärkien ja taitavien matadorien tuonnin ulkomailta.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 06-07/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!