Näkökulmat

Yllättävää rasismia

Ilkka Lehdonmäki kohtasi yllättävää rasismia bussipysäkillä ja Helsingin Sanomista.

Useiden Suomessa 2000-luvulla tehtyjen tutkimusten mukaan noin yksi kymmenestä suomalaisesta tunnustaa olevansa hyvin rasistinen. Kysymyksenasettelusta riippuen luvut vaihtelevat 10-15 prosenttiyksikön välillä. Esimerkiksi Eurobarometri kysyi, onko muihin etnisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten olemassaolo häiritsevää. Kymmenelle prosentille vastaajista oli.

Nyt tuo kymmenen prosenttia roikkui hihassani ja paasasi kiihtyvällä raivolla muukalaisvastaisuuttaan.

Yleensä avoimen rasistisia kommentteja kuulee teinipoikien suusta. Tilastojenkin mukaan joka neljäs nuori mies pitää itseään rasistisena ja osa vieläpä ylpeilee sillä. Huolestuttavaa sinänsä, mutta kuten Helsingin kaupungin uunituore maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander toteaa sivulla 17, nuorten miesten puheeseen kuuluu sovinistinen ja rasistinen ”äijäily”.

Paljon huolestuneempi pitäisi olla raitiovaunupysäkin herrasmiehestä tai esimerkiksi kokoomuksen kansanedustajasta Petri Salosta. Hän kun viljeli Vaasassa vaalien alla avoimen halventavia kommentteja afrikkalaistaustaisista maahanmuuttajista. Salaa kuvatulla videolla Salo kommentoi maahanmuuttajia: ”Toista ääripäätä edustaa somalit, jotka notkuu tuolla asemalla ja nautiskelee jotain huumetta, mälliä, eikä ole tarkoituskaan opetella kieltä tai mennä töihin.” Oliko videon lausuma vahingossa esille tullut aito mielipide vai peräti osa suunniteltua vaalikampanjaa?

Myös Suomen valtalehden Helsingin Sanomien gallup-uutisointi ihmetyttää. Nyt-liite teetti tutkimuksen suomalaisten asenteista maahanmuuttajiin. Emolehden uutisointi oli varsin asiallista. Pääsivun otsikko kertoi, että yli puolet suomalaisista haluaa lisää maahanmuuttajia. Jutussa mainittiin, että maahanmuuton vastustajia oli 36 prosenttia ja ne löytyvät iäkkäämmästä väestöstä. Lisäksi todettiin, että pääkaupunkiseudulla suhtautuminen maahanmuuttajiin on myönteisempää kuin muualla.

Sitäkin hämmentävämpää oli lukea Nyt-liitteen juttua. Kannessa komeili: ”JO RIITTÄÄ! Lähes 40 prosenttia kansalaisista sanoo, että Suomeen ei pitäisi ottaa enää yhtään maahanmuuttajaa.” Myös sisäsivun jutut henkivät ulkomaalaisvastaisuutta. Oliko Nyt-liitteen toimituksen tavoitteena tosiaan vaikuttaa kohderyhmänsä eli nuorten pääkaupunkilaisten suvaitsevaiseen maailmankuvaan?

Julkaistu Kumppani-lehdessä 04/2007

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!