Mustakarhu on amerikkalaisten suosikkinalle

Useimmat karhulajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Mustakarhulla kuitenkin pyyhkii hyvin.

Maailman kahdeksasta karhulajista parhaiten voi Amerikan mustakarhu. Mustakarhuja on yli kaksi kertaa niin paljon kuin muita karhulajeja yhteensä. Ainoana karhulajina maailmassa mustakarhu ei ole vaarassa joutua uhanalaiseksi missään sen Kanadasta Meksikoon ulottuvalla levinnäisalueella.

Mustakarhujen hyvinvoinnin syynä ovat Pohjois-Amerikan laajamittaiset ponnistelut lajin säilyttämiseksi. Karhujen maine on hyvä ja siksi niitä suojellaan ja niitä varten kerätään rahaa, kertoo Bruce McLellan Maailman luonnonsuojeluliiton (IUCN) karhuasiantuntijaryhmästä.

Toinen amerikkalaiskarhuista ei pärjää yhtä hyvin. Suomessakin tavattavan ruskeakarhun alalaji harmaakarhu on uhattu muualla paitsi Alaskassa.

Harmaakarhu on pienempää mustakarhua aggressiivisempi. Siinä missä mustakarhu tyytyy kasvisravintoon ja haaskoihin, harmaakarhu metsästää isoja saaliseläimiä ja se myös koetaan isompana uhkana ihmiselle.

Harmaakarhujen ylälaji eli ruskeakarhut ovat vaarassa joutua uhanalaisiksi tietyillä alueilla Keski- Euroopassa sekä Keski- ja Etelä-Aasiassa, mutta maapallon pohjoisilla alueilla niitä on vielä runsaasti.

Kuusi maailman kahdeksasta karhulajista on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Näistä ainoa erittäin uhanalaiseksi luokiteltu on jättiläispanda. Vaarantuneista lajeista useimmat elävät Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Suurimmat syyt karhujen vähenemiselle ovat metsien häviäminen ja salametsästys. Karhuja tapetaan, kun ne käyvät karjan kimppuun tai aiheuttavat muuta vahinkoa.

Toisinaan kyse on myös kulttuurisista syistä: karhun sappineste on tärkeä osa kiinalaista lääketiedettä, ja sen tassuja pidetään kiinalaisessa kulttuurissa suurena herkkuna.

Uusimpana vaarantuneiden listalla on pienin karhulajeista, aurinkokarhu, joka elää Kaakkois-Aasiassa. Vaarassa on myös merinisäkkääksi luokiteltava jääkarhu.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!