Äly voitti rautanyrkin Guatemalan vaaleissa

Huimien murhalukujen maassa valittiin kovien otteiden ja maltillisuuden väliltä.

NINNI IKALAguatemala.jpg

Presidenttiehdokas lupasi kovia otteita.

Maassa, jossa siviilien murhaluvut ovat väestön kokoon suhteutettuna samalla tasolla kuin Irakissa ja 97 prosenttia murhista jää selvittämättä, ei ole yllätys, että vaalien päätemaksi nousee turvattomuus. Vaalien voittaja on rauhan mies Álvaro Colom.

 

Vaalien toisella kierroksella marraskuun 4. päivä presidentiksi pyrkijöistä oli jäljellä eläkkeellä oleva kenraali Otto Pérez Molina oikeistolaisesta Isänmaallisesta puolueesta (PP) ja keskusta-vasemmistoa edustanut Kansallisen toivon liiton (UNE) Álvaro Colom.

Vastustajana nyrkki

5 885 guatemalalaista kuoli väkivallan seurauksena vuonna 2006. Vaalikampanjan aikana tapettiin yli 50 ihmistä: ehdokkaita, puolueaktivistejä ja heidän perheenjäseniään.

Pérez Molinan kampanjan symboli oli nyrkki ja iskulauseena ”urge mano dura” eli kovan käden tai rautanyrkin paikka. Colom taas ilmoitti, ettei pulmia voi ratkaista nyrkkivoimalla, vaan tarvitaan ”inteligenciaa” eli järkeä, jolla pureutua köyhyyteen ja eriarvoisuuteen.

Guatemalan pääkaupungissa kaksi kolmasosaa äänesti Pérez Molinan kovia otteita, mutta maaseudun äänet kallistivat vaa’an täpärästi Colomin eduksi, toisin kuin mielipidemittausten pohjalta ennustettiin.

Maaseutu valitsi voittajan

YK:n poliittisen asiantuntijan Ronaldo Roblesin mukaan ensimmäistä kertaa Guatemalan historiassa voittajan valitsi maaseutu.

Kahden vuoden takaisen lakiuudistuksen myötä äänestyspaikat oli maaseudulla hajautettu, mikä helpotti monien äänestämistä. Maaseudun on myös tulkittu äänestäneen militarismia vastaan. Monelle maalaiselle Pérez Molina edustaa sisällissodan verisiä vuosia, jolloin hän toimi armeijassa.

Robles toteaa myös, että tulokseen saattoi vaikuttaa pitkä viikonloppu, jonka ansiosta osa kaupunkilaisista ei ehkä jaksanut palata ajoissa rannoilta uurnille.

Paljon huomiota herättänyt nobelisti ja mayaintiaani Rigoberta Menchún ehdokkuus kaatui ensimmäisellä kierroksella vaivaiseen kolmen prosentin äänisaaliiseen. Roblesin mukaan Guatemalan hajanaiset 23 intiaaniryhmää eivät kokeneet poliittisesti sekavan ohjelman esittänyttä Menchúa omakseen, muut vielä vähemmän.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2007

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!