Hallitukselta nahkapäätös kehyvaroista

Hallitus vahvisti sitoumuksensa 0,7-tavoitteeseen vuoteen 2010 mennessä, mutta ensi vuoden kehitysyhteistyörahoihin on luvassa vain 0,01 prosentin korotus.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (Kuva: Janne Hukka) Kansalaisjärjestöjen edustajat toivat terveisiä kansalaisilta ministereiden astellessa 21. maaliskuuta Etelä-Esplanadilla budjettikehysneuvotteluihin.Hallituksen tuore budjettipäätös ei miellyttänyt kansalaisjärjestöjä. Sen sijaan idea irrottaa kehitysyhteistyövarat kokonaan budjettikehyksistä on tutkimisen arvoinen.

Maaliskuussa pidetyssä valtiontalouden kehysneuvotteluissa hallitus päätti nostaa kehitysyhteistyön ensi vuoden osuuden 0,43 prosenttiin bruttokansantulosta. Samalla hallitus vahvisti sitoumuksensa 0,7 prosentin tavoitteen saavuttamisesta vuoteen 2010 mennessä. Toisin kuin muista valtion menoista, kehitysyhteistyövaroista ei linjattu mitään vuosille 2008-2011.

”Tulos oli sekä parempi että huonompi kuin pelkäsimme. Riihen alla kierteli huhuja, että alkuperäistä 0,7 prosentin tavoitetta oltaisiin rukkaamassa alaspäin. Se, ettei niin käynyt, on voitto kansalaisjärjestöjen kampanjalle. Se, että kasvu tästä vuodesta ensi vuoteen on vain yksi prosentin sadasosa, on kyllä pettymys”, sanoi Kepan kehityspoliittinen sihteeri Tytti Nahi.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) ja kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki (kesk) väläyttivät kehysneuvottelujen jälkeisissä kommenteissaan mahdollisuutta erottaa kehitysyhteistyövarat budjetin kehyksistä. Nahi pitää ajatusta tutkimisen arvoisena.

”Jos kehitysyhteistyön erottaminen budjetin kehyksistä varmistaa sen, että Suomi todella saavuttaa 0,7 prosentin tason, kannattaa sitä ehdottomasti tutkia tarkemmin”, sanoi Nahi.

Hallituksen päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että järjestöjen kampanja jatkuu. Paineet ovat nyt vuoden kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa ja vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa.

Uuden hallituksen haasteeksi tulee suurin osa varojen nostosta. Vanhasen hallitus on omalla kaudellaan pääsemässä vajaan prosentin kymmenyksen ylöspäin: 0,35:stä 0,43 prosenttiin. Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää harppoa jäljelle jäävät 0,27 prosenttiyksikköä.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!