Levyarvostelut

Marcelo D2: Acústico MTV

Sony

Hip hop on niin ihmeellisellä tavalla imeytynyt maailman jokaiseen kolkkaan ja musiikkikulttuuriin, että siinä täytyy olla jotain yleisinhimillisesti puhuttelevaa. Kun se on törmännyt eri musiikkeihin, se on yhtäältä yhdenmukaistanut niitä ja toisaalta itse rikastunut. Brasilialaisen samban tapauksessa vauriot ovat jääneet vähäisiksi, sillä samba sopeutuu hip hopiin ja hip hop sambaan vaivattomasti, niin vahvasti rytmisiä ja rytmeiltään selkeitä ne kummatkin ovat.

Brasilialainen Marcelo D2 on brasilialaisen hip hop -samban suurimpia nimiä, jonka joku saattaa Suomessakin tuntea, sillä mies kävi kesällä esiintymässä Pori Jazzissa. Visiitillä saattaa olla jotain tekemistä tämän jo pari kolme vuotta sitten muualla maailmassa ilmestyneen levyn Suomen-julkaisun kanssa.

Acústico MTV on nimensä mukaisesti akustisen konsertin dvd-taltiointi. Akustinen ei tässä tapauksessa tarkoita hiljaista tai täysin sähköisesti vahvistamatonta soittoa, mutta sähkökitaroita tai -bassoja, sähköisiä kosketinsoittimia tai tietokoneita lavalla ei tosiaankaan näy.

Aloituskappaleessa näppäillään jopa banjoa, mutta energia ja äänenpaine ampaisevat oitis jykevän lyömäsoitinryhmän (mukana myös aika vitsikkäästi vinyylien rapsuttelua korvaava inhimillinen beat box) ja isoäänisen puhallinsektion voimin korkeille lukemille, joissa sitten pysyttelevätkin koko tunnin mittaisen esityksen loppusekunneille asti. Hetkittäin tosin vähän pidätellään, jopa jousiryhmän kera.

Marcelo D2:n rap virtaa iskevän luontevasti, itsevarmasti ja sisäänlämpiävästi, mutta miellyttävän hyvässä hengessä. Oman musiikin ja yleisen mainion meiningin kehuskeluun ei sotketa muuta kuin uskottavan vihaista yhteiskunnallisuutta, ei siis esimerkiksi pohjoisamerikkalaisilla kollegoilla yleistä toisten taiteilijoiden mollaamista tai väkivallan ylistystä.

Orkesteri soittaa kerrassaan mainiosti, väkevästi ja sävykkäästi. Välillä jopa niin hyvin, että melkein toivoisi Marcelon pitävän vähän pitempiä hengähdystaukoja.

The Rough Guide to Merengue

Rough Guides/World Music Network

Merengue on Dominikaanisen tasavallan lahja Latinalaisen Amerikan musiikille. Se syntyi parisataa vuotta sitten ja kohosi diktaattori Trujillon aikana 1930-luvulla suoranaiseksi kansallismusiikiksi, jonka evoluution seuraavakin hyppäys liittyi Trujilloon: merengue rynnisti nykyaikaan, kun diktaattori murhattiin 1961. Vanhat tanssirytmit terävöityivät ja sähkösoittimet sekä napakasti ärhentelevät saksofonit tukevoittivat sointia. Tanssittavuus epäilemättä helpotti tyylin leviämistä muuallekin, kuten tämä monipuolinen kokoelmakin osoittaa.

Mariachi Mexico

International Music Series/Cooking Vinyl

Mariachi jos mikä leimaa mielikuvia meksikolaisesta musiikista, eikä mikään tässä perinteisen instrumentaalimariachin kokoelmassa horjuta tätä mielikuvaa. Trumpetit ja viulut kuvioivat tunteellisesti ja reippaasti akustisten kitaroiden valssi- ja polkkarytmien päällä. Mielteet karkaavat väkisinkin Meksikon ohella Keski-Euroopan alppimaisemiin. Levy on harvinaisen lyhyt, vain 25 minuuttia, mutta se kyllä riittää.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!