Vaihtoehtoista vaalitarkkailua Nicaraguassa

Ryhmä Yhdysvaltojen kansalaisia matkusti Nicaraguaan tarkkailemaan hallituksensa toimia maassa marraskuisten vaalien alla.

(Kuva: Larissa Bruun) Vajaa kuukausi ennen Nicaraguan marraskuisia vaaleja ryhmä Yhdysvaltojen kansalaisia julkaisi Nicaraguan paikallisissa lehdissä koko sivun avoimen kirjeen maansa Nicaraguan suurlähettiläs Paul Trivellille. Kirjeessä pyydettiin Trivelliä ja muita Yhdysvaltojen diplomaatteja sekä Bushin hallintoa olemaan puuttumatta Nicaraguan vaaleihin.

Kirjeen allekirjoittajat ilmoittivat tuomitsevansa lähettiläänsä käyttäytymisen vaalien alla. Suurlähettilästä moitittiin kansainvälisten ja Yhdysvaltojen lakien vastaisesta toiminnasta, sillä hän oli toistuvasti neuvonut nicaragualaisia äänestämään Yhdysvaltojen intressien ja ohjeiden mukaan marraskuun 5. päivänä pidettävissä vaaleissa. Yhdysvallat tukee vaaleja 13 miljoonalla dollarilla.

Kirjeen julkaisun yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Managuassa allekirjoittajia edustanut delegaatio kertoi tulleensa Nicaraguaan valvomaan hallituksensa virheellistä politiikkaa, jolla on pyritty vaikuttamaan tuleviin vaaleihin. Ryhmän mukaan olisi ennenkuulumatonta, jos ulkomaiset diplomaatit kommentoisivat Yhdysvaltojen vaaleja samantapaisin ohjeistuksin, joita Nicaraguassa on saatu.

Trivelli ja muut Yhdysvaltojen hallituksen edustajat ovat antaneet ymmärtää, että maa luo lämpimät suhteet vaalien jälkeen demokraattisesti valittuun hallintoon, jos sillä on kohtuullinen talouspolitiikka ja se haluaa toimia yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa. Trivellin mukaan hänen maansa Nicaragualle antama tuki tulee riippumaan Washingtonin arviosta vaalien voittajasta.

Trivelli on – onnistumatta – yrittänyt yhdistää vaalien oikeistoehdokkaat sandinistiehdokas Daniel Ortegaa vastaan. Nämä yritykset on tuomittu selkeänä puuttumisena Nicaraguan sisäpolitiikkaan. Ortega johti 1980-luvulla sandinistihallintoa, joka taisteli sisällissodassa Ronald Reaganin tukemia contria vastaan.

Yhdysvaltojen suurlähetystö ilmoitti vastineessaan kirjeeseen, ettei lähetystö suosi ketään ehdokasta, eikä siten aio pyytää anteeksi tukeaan Nicaraguan demokraattiselle kehittymiselle.

Kirjeen julkaisuviikolla saapuivat Nicaraguaan myös ensimmäiset Venezuelan presidentti Hugo Chávezin sandinistiehdokas Daniel Ortegalle lupaamat polttoainelähetykset. Muut ehdokkaat tuomitsivat kuukausia maata lamauttaneen energiakriisin kannalta sopivaan aikaan saapuneen halvan öljylähetyksen Chávezin sotkeutumiseksi vaaleihin Ortegan puolella.

Nicaraguassa valitaan 5. marraskuuta maalle presidentti, varapresidentti sekä parlamenttiedustajat. Vaaleja tarkkailee noin 500 kansainvälistä ja yli 11 000 nicaragualaista vaalitarkkailijaa. Tarkkailijoita lähettävät muun muassa EU, Amerikkalaisten Valtioiden järjestö OAS ja Latinalaisen Amerikan vaalieksperttien neuvosto CEELA. Näistä ainakin OEA on pahoitellut ”muiden maiden” aktiivista sotkeutumista Nicaraguan sisäpolitiikkaan vaalien alla.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!