Näkökulmat

Kenialaista ylivoimaa

 

 
Kuva: Peik Johansson. (Kuvaaja: xxx_nimi_tähän)

 

Yleisurheilun arvokisoissa olen aina seurannut suurimmalla mielenkiinnolla nimenomaan 3 000 metrin estejuoksua. Kun Tapio Kantanen otti Kipchoge Keinon ja Ben Jipchon kintereillä estejuoksun pronssia Münchenin olympialaisissa vuonna 1972, olin viiden vanha, eikä kenialaisten kirivoima harmittanut lainkaan. Olin asunut Keniassa melkein koko pienen ikäni ja palannut vasta edellisvuonna perheeni mukana takaisin Suomeen.

Seuraavan vuoden Maailmankisoissa Helsingissä olympiahopeamitalisti Jipcho juoksi sitten uuden maailmanennätyksen 8.14,0 ja minä onnistuin saamaan tuoreen ennätysmiehen nimikirjoituksen. Ei ollut riemulla rajoja.

Montrealin ja Moskovan boikottikisoja lukuun ottamatta Kenia on voittanut estekultaa kaikissa olympialaisissa vuoden 1968 Meksikon kisoista lähtien. Barcelonassa 1992 sekä Ateenassa vuosi sitten kenialaiset veivät peräti kolmoisvoiton. Kahdessatoista viime kisassa Kenia on voittanut 11 estejuoksun kultamitalia ja yhtä monta hopeaa.

Maan täydellisestä ylivoimasta estejuoksussa kertoo sekin, että kaikkien aikojen tilaston 25 parhaan joukossa on 23 kenialaissyntyistä juoksijaa. Tämän kauden 15 parhaan listalta löytyy 13 kenialaisjuoksijaa, joista kolme tosin edustaa nykyisin Qataria.

Helsingin MM-kisojen estejuoksussa kovin kamppailu nähtäneen Ateenan olympiakisojen kenialaisten kolmoisvoittajien Ezekiel Kemboin, Brimin Kipruton ja Paul Kipsiele Koechin sekä Qataria edustavan Saif Saaeed Shaheenin välillä.

Viime syksynä Brysselissä ME-ajan 7.53,63 juossut Shaheen on hallitseva maailmanmestari Pariisin MM-kisoista ja ristimänimeltään Stephen Cherono. Hän on kotoisin syrjäisestä Keiyon piirikunnasta Kenian Rift Valleyn maakunnassa. Hän on vuoden 1999 maailmanmestarin Christopher Kosgein nuorempi veli, ja Ateenan olympiavoittaja Kemboi on hänen serkkunsa mies.

Pariisin vuoden 2003 MM-kisojen alla Cherono vaihtoi kansalaisuutta ja pääsi Qatarin paidassa mukaan kisoihin joutumatta osallistumaan hankaliin Kenian karsintoihin. Sen jälkeen hän on juossut 16 estekisaa tappiotta. Ateenan kisat jäivät olympialaisten kansalaisuusmääräysten vuoksi kuitenkin väliin.

22-vuotias maailmanennätysmies asuu ja harjoittelee edelleen kotiseudullaan Keniassa, mutta matkustaa joka kolmas kuukausi ulkomaille uusimaan viisuminsa. Qatarin valtio maksaa hänelle elinikäistä palkkaa tuhat dollaria kuussa ja on luvannut rakentaa uuden stadionin Kenian Eldoretiin.

Saif Saaeed Shaheen on vain yksi monista kenialaisjuoksijoista, jotka ovat viime vuosina ottaneet Qatarin, Bahrainin tai Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Kenian urheilujohtajat ovat katkeria, mutta esteiden olympiapronssimies Paul Kipsiele Koech varmaan ymmärtää loikkareiden ajatuksenjuoksua. Tämä maailmantilaston kakkonen jäi Kenian karsinnoissa jo kolmannen kerran kauas kärjestä ja pääsi Helsingin kisajoukkueeseen mukaan vasta ”villillä kortilla” juostuaan Rooman GP:ssä heinäkuussa kaikkien aikojen viidenneksi nopeimman estejuoksuajan 7.56,37. Roomassakin hän kuitenkin hävisi kauden kärkiajan juosseelle Shaheenille kolmella sekunnin sadasosalla.

 

Miesten 3000 metrin estejuoksun finaali yleisurheilun MM-kisoissa Helsingissä 9.8.2005 klo 20.00.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 8/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!