Sri Lankassa jälleenrakennetaan rauhaa

Sri Lankassa pienillä järjestöillä on ollut ensiarvoisen tärkeä rooli katastrofin jälleenrakennustöissä.

Kaikki pienet järjestöt eivät suinkaan ole vain suurempien tiellä katastrofien jälkihoidossa. Osalla niistä on oma, tärkeä merkityksensä avustustyössä. SCI Sri Lanka järjestää jälleenkorjaustyöleirin, jossa on mukana sisällissodasta lähes parikymmentä vuotta kärsineen saaren kaikkien kolmen suurimman etnisen ryhmän vapaaehtoisia.

SCI Sri Lanka käynnisti heti tsunamikatastrofin jälkeen työleirin, jonka tavoitteena on auttaa asukkaita mm. tuhoalueen raivaamisessa, teiden ja polkujen kunnostamisessa sekä kaivojen puhdistamisessa.

”Leirille osallistuvat vapaaehtoiset työskentelevät hyvin vaikeissa olosuhteissa aamusta iltaan”, kertoo SCI Sri Lankan kansallinen sihteeri Mohamed Rajudeen.

SCI:n suomalaisen jäsenjärjestön Kansainvälisen vapaaehtoistyö ry:n aktiivi Iira Nuutisen mukaan vapaaehtoisia on kaiken kaikkiaan sata, joista parikymmentä ulkomaalaisia. Ryhmällä on hyvin laajaa asiantuntemusta terveydenhuollosta tekniikkaan.

Tällä hetkellä vapaaehtoiset raivaavat veden valtaan joutunutta sairaalaa. Leiri järjestetään pahoin tuhoutuneessa Kalmunain kalastajakaupungissa itärannikon tamilialueella.

”Koska vapaaehtoisia ilmoittautui kuitenkin mukaan paljon runsaammin kuin järjestö osasi odottaa, ollaan nyt perustamassa maan eteläosaan toista ryhmää”, kertoo Nuutinen.

Tsunami – siunaus valepuvussa

Vapaaehtoisiin kuuluu Sri Lankan kolmen suurimman ryhmän singaleesien, tamilien ja muslimien edustajia, mikä on sisällissodasta kärsineessä maassa erityisen tärkeää. Maan suurin etninen ryhmä singaleesit on taistellut kapinoivia tamileita vastaan jo 1950-luvulta asti. Tamilikapinalliset puolestaan karkottivat vuonna 1991 maan pohjoisosista muslimiväestön, joka suureksi osaksi asuu edelleen pakolaisleireillä lähinnä Puttalamin alueella. Tamilien LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) -järjestö ja Sri Lankan hallitus ovat neuvotelleet rauhasta, mutta tilanne on siitä huolimatta ollut edelleen epävakaa. Tsunami on kuitenkin sotkenut asetelmaa.

Hämmästyttävää muutosta kuvaa SCI Sri Lankan kansallinen sihteeri Mohamed Rajudeen heti tsunamikatastrofin jälkeen näin:

”Äkkiä näimme ihmisten unohtavan kiistansa ja auttavan toisiaan: Sri Lankan armeija pelastamassa LTTE-tiikereitä ja tiikerit pelastamassa hukkuvia sotilaita. Muslimit huolehtivat tamilipakolaisista ja tamilit muslimipakolaisista. Kiihkeät etelän nationalistit keräsivät ruokavarastoja pohjoisen kärsiville. Siksi kutsummekin tsunamia siunaukseksi valepuvussa: Sri Lankan hallitus tai tamilitiikerit eivät voi kuvitellakaan sotaa lähitulevaisuudessa – koska tsunami on huuhtonut heidän aseensa pois.”

Työleirin idea jatkuu suunnitelmassa rakentaa uusi rauhan mallikylä aalloissa tuhoutuneen tilalle, jonne asettuisi asukkaita kaikista kolmesta ryhmästä. Suunnitelma on vielä hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta Mohamed Rajudeenin mukaan toiveita on yhteistyöstä Habitat Internationalin kanssa. Habitat International on voittoa tavoittelematon kristillinen järjestö, joka rakentaa taloja tarvitseville.

Paikallista asiantuntemusta

Vaikka SCI on kansainvälisesti pieni ja tuntematon, Sri Lankassa se on tunnustettu järjestö. SCI Sri Lanka on saanut viranomaisilta vastuulleen 500 hätäapuvapaaehtoisen kouluttamisen. Lisäksi järjestö neuvottelee akateemisten tahojen ja tutkimuskeskusten kanssa laajasta ja kaikki näkökulmat huomioivasta katastrofin raportoinnista, jota avustusjärjestöt voisivat käyttää hyväkseen. Kansallinen sihteeri kertoo syystä ylpeänä järjestönsä työstä.

”Olemme esimerkkinä kaikille muille kansalaisjärjestöille sen lisäksi, että olemme johtavassa asemassa niiden keskuudessa. Metodiamme arvostetaan ja sekä valtion edustajat että järjestöt haluavat omaksua sen.”

Iira Nuutisen mielestä SCI:n vahvuus on paikallisten vapaaehtoisten asiantuntemuksessa. Siinä missä isot, kansainväliset järjestöt vielä odottavat päätöksiä keskushallinnoltaan, SCI Sri Lankan päättävät tahot ovat jo paikan päällä toimimassa.

”SCI:n paikalliset vapaaehtoiset tietävät, missä apua tarvitaan kipeimmin tai edes missä sitä ainakin tarvitaan. Tällöin ei esimerkiksi tarvitse turhaan kuljettaa suuria kalustoja paikasta toiseen.”

Nuutinen kuitenkin korostaa suurten avustusjärjestöjen korvaamatonta tärkeyttä, eikä halua asettaa pieniä ja isoja järjestöjä vastakkain. Järjestöjen eroavaisuudet ovatkin lähinnä rikkaus. SCI:n työssä Nuutinen pitää myös siitä, että ”tavalliset” ihmiset nähdään tekijöinä ja osallisina jälleenrakennustyössä.

”Tällä hetkellä Sri Lankassa olevat vapaaehtoiset ovat ammattitaitoisia ja kokeneita, mutta tilanne tulee jossain vaiheessa muuttumaan niin, että vapaaehtoiseksi voi lähteä KVT:n tavallisen vapaaehtoishaun kautta – ei siis turistina, mutta ei myöskään mitään erityistaitoja edellyttäen.”

Suuri osa SCI:n työstä rahoitetaan järjestön eri kansallisten osastojen keräämillä avustuksilla. Nuutinen kertoo, miten Luxemburgissa eräs SCI:n jäsen sai kaupunginjohtajalta luvan kopioida 2 500 lehtistä, joissa kehotetaan tukemaan SCI Sri Lankan työtä. Italiassa on kerätty kaksi kontillista tarpeellista materiaalia ja Irlannissa yksittäiset entiset järjestön vapaaehtoiset ovat tehneet jopa yli tuhannen euron lahjoituksia.

Service Civil International on kansainvälinen rauhanjärjestö, jonka pääasiallinen toimintamuoto ovat vapaaehtoistyöleirit ympäri maailmaa. Sen paikallisosastot Sri Lankassa, Intiassa ja Malesiassa ovat kukin tahollaan käynnistäneet jälleenrakennus- ja avustustyöt hyökyaallon alle jääneillä alueilla. Vapaaehtoiset ovat alusta saakka olleet mukana kiireellisen ruoka-, lääke- ja vaateavun jakamisessa sitä tarvitseville.

Työ Sri Lankassa ja Intiassa jatkuu vielä pitkään. Niin kauan kuin kriisi on akuutti, alueelle lähetetään vain erittäin kokeneita ja ammattitaitoisia vapaaehtoisia.

Tällä hetkellä paras tapa tukea SCI Sri Lankaa ja SCI Intiaa on avustaa toimintaa rahallisesti. KVT:n tilille tehdyt lahjoitukset siirretään lyhentämättöminä eteenpäin Intiaan ja Sri Lankaan. Lahjoitusten käytöstä ja työn etenemisestä tiedotetaan KVT:n nettisivuilla.

 

KVT:n tilinumero: 800012-69517, viite 14106

Lisätietoja: KVT:n toimisto 09-144408, kvt@kvtfinland.org

SCI Internationalin kotisivut: http://www.sciint.org

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!