Lääkäri Papanicolaun oivallus

1950-luvulla Kreikasta Yhdysvaltoihin muuttanut lääkäri Georges Papanicolau ryhtyi ottamaan naisten emättimestä solunäytteitä, ja huomasi, että värjäyksen avulla näytteistä voi löytää kohdunkaulan syöpäsoluja.

”Suomi on ollut papa-seulonnan edelläkävijä. 1960-luvun alussa kohdunkaulan syöpä oli vakava ongelma Suomessa, joten 1963 aloitettiin naisille tehtävä viiden vuoden välein suoritettava papa-seulonta. Seulonnan ansiosta kohdunkaulan syövän esiintyvyys väheni 80 prosenttia, ja Suomi teki syöväntorjunnan maailmanennätyksen”, kertoo synnytys- ja naistentautiopin professori Jorma Paavonen.

Siinä missä Guatemalassa papa-testi tekee tuloaan, on testin suosio Suomessa kuitenkin tällä hetkellä laskussa.

”Jotkut kunnat ovat päättäneet vähentää seulontoja, ja useat nuoret naiset eivät yksinkertaisesti viitsi käydä papa-testissä. Lisäksi papilloomavirusinfektion, joka on kohdunkaulan syövän syy, aiheuttamat papa-muutokset ovat yleistyneet nuorten riskikäyttäytymisen myötä”, Paavonen kertoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!