Botswanan sanit haastoivat valtion oikeuteen

Noin 250 san heimon jäsentä on haastanut Botswanan valtion oikeuteen saadakseen palata asuinsijoilleen Central Kalaharin luonnonsuojelualueelle.

LUSAKA — Central Kalahari perustettiin 50-luvulla sanien perinteisen elämänmuodon ja villieläinten suojelemiseksi, mutta pari vuotta sitten useimmat sanit ajettiin alueen ulkopuolelle perustettuihin asutuskeskuksiin.

Juttua pidetään merkittävänä ennakkotapauksena koko Afrikassa. Miriam Ross Lontoossa päämajaansa pitävästä Survival International -järjestöstä toteaa, ettei mikään oikeusjuttu voisi olla tärkeämpi alueen alkuperäiskansojen kannalta.

”Vaakalaudalla on kahden san-heimon tuhoutuminen. Lisäksi uskomme, että oikeusjutun saama huomio tekee siitä tärkeän myös Botswanan ulkopuolella: tunnustetaanko eteläisessä Afrikassa jäljellä olevat sanit alueen alkuperäiskansoiksi, joilla on samat oikeudet kuin esimerkiksi Australian aboriginaaleilla tai Amerikan intiaaneilla? Jos tätä ei myönnetä, arvelemme sanien ja Afrikan muiden alkuperäiskansojen tuhoutuvan lopullisesti”, Ross sanoo.

Botswanan hallitus väittää, että sanit ovat lähteneet Central Kalaharista vapaaehtoisesti, kun taas sanien ja heitä tukevien ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ihmiset on siirretty pakolla, osa jopa väkivalloin.

Palvelut lakkautettiin

Saneja on yritetty jo pitkään saada muuttamaan pois Central Kalaharista. Pari vuotta sitten useimpien oli lopulta pakko lähteä, kun hallitus lakkautti alueelta vedentulon, terveydenhuollon ja muut julkiset palvelut.

Hallituksen mukaan sanien on lähdettävä parempien julkisten palveluiden ääreen, sillä valtiolla ei ole varaa ylläpitää palveluita Central Kalaharissa. Sanit halutaan uudelleensijoittaa myös siksi, että he viljelevät maata ja hoitavat karjaa luonnonsuojelualueella, joka varattiin alun perin villieläimille ja metsästäjä-keräilijöille.

”Hallitukselle on kätevää julistaa metsästäjä-keräilijöiden elämänmuoto kuolleeksi, mutta se ei ole totta. Toisaalta emme usko, että sanit olisivat niin staattisia, etteivät he sopeutuisi muiden kansojen tavoin ympäristön muutoksiin”, sanoo Ross. Survival pitääkin tärkeimpänä sitä, että sanit saavat päättää itse sekä asuinpaikastaan että elinkeinoistaan.

Timantit taustalla?

Hallitus syyttää Survival Internationalia siitä, että järjestö haluaa pitää sanit kivikaudella. Kun alueen julkiset palvelut lakkautettiin, paikallishallintoministeri Margaret Nasha väitti, että saneja puolustavat järjestöt ”näyttävät sanit esihistoriallisina ihmisinä ja kohtelevat heitä turistiesineinä”.

”Vaadimme heiltä anteeksipyyntöä, mutta sen sijaan he pitävät yllä myyttiä siitä, ettei sanien pitäisi elää kelvollista elämää”, Nasha syyttti.

”Meidän elämäntapamme on aivan yhtä moderni kuin teidän”, vastaa Survivalin haastattelema nimettömänä pysyttelevä san-kansan jäsen. ”Ei ole syytä, miksi emme voisi pukeutua vaatteisiin, lähettää lapsiamme kouluun ja harrastaa siitä huolimatta metsästystä ja keräilyä.”

Survival uskoo, ettei pakkosiirtojen syynä ole sanien olojen kehittäminen, vaan Central Kalaharin toistaiseksi hyödyntämättömät timanttikentät. Jos sanien alkuperäiskansaoikeudet Central Kalahariin tunnustettaisiin, sanit voisivat vaatia itselleen osuutta alueelle perustettavien kaivosten tuotosta.

Botswanan timanttiteollisuutta hallitsee yhtiö, jonka Botswanan hallitus omistaa puoliksi maailman suurimman timanttijätin De Beersin kanssa. Sekä hallitus että De Beers kiistävät suunnittelevansa timanttien kaivamista Central Kalaharista.

Sanien oikeusprosessi Botswanan hallitusta vastaan alkoi heinäkuussa, ja seuraavan kerran oikeus käsittelee juttua lokakuussa.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 4/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!