Faces-festivaali, Afrikan esineitä ja kansanmusiikkia

Building Bridges Billnäsissä

Faces-etnofestivaali järjestetään seitsemättä kertaa Billnäsin ruukkialueella Karjaalla. Teemana on maailman monien kulttuuriperinteiden kunnioittaminen ja yhteyksien rakentaminen niiden välille, iskulauseena onkin Building Bridges.

Kolmipäiväisellä festivaalilla on kymmeniä musiikkiesiintyjiä Suomesta ja maailmalta, ja edustettuina ovat kaikki musiikin lajit klassisesta eri maailmankolkkien kansanmusiikin kautta raskaaseen rokkiin ja reggaehen. Suomalaisista tähdistä paikalla on Mariska, kansainvälisiin esiintyjiin lukeutuu muun muassa Vusi Mahlasela Etelä-Afrikasta.

Lisäksi ohjelmassa on tanssia, taidenäyttelyitä sekä erillinen lastenohjelmakokonaisuus. Sunnuntain tapahtumiin on vapaa pääsy.

 

Faces-etnofestivaali Billnäsin ruukkialueella 30.7.-1.8. www.faces.fi

 

Kaukaa haettua

Kulttuurien museossa Helsingissä on esillä käyttöesineistöä Länsi-Afrikasta. Kaukaa haettua -näyttelyn aineisto on peräisin Kehitysmaayhdistys Indigon perustaneen Eila Kivekkään kokoelmista, joka kertyi hänen lukuisilla Afrikan-matkoillaan vuosina 1987-1998. Esineet on hankittu muun muassa Malin, Guinean ja Nigerian toreilta ja käsityöläisiltä.

Kokoelmaan kuuluu pääasiassa uusia käyttö- ja rituaaliesineitä. Esillä on myös uusi ilmiö: kierrätysmateriaalin käyttö perinteisten luonnonmateriaalien ohella.

Kulttuurien museossa on samaan aikaan nähtävissä valokuvanäyttely Kilimanjaro Hotel, joka esittelee Tuomo-Juhani Vuorenmaan valokuvia itäafrikkalaisista mainoskuvista sekä saman tekijän pienoismalleja.

 

Kaukaa haettua vuoden loppuun ja Kilimanjaro Hotel 5.9.2004 asti Kulttuurien museossa Tennispalatsissa, Helsingissä.

 

Koiranputkihuiluja ja vaahteranlehtiä Kaustisella

Perinteisen Kaustisen kansanmusiikkifestivaalin teemoja ovat tänä vuonna vanhat kansanomaiset soittimet sekä monikulttuurinen Kanada. Kanadasta on paikalla niin latinovaikutteisia kokoonpanoja kuin inuiittiyhtyekin, ja esiintyjiä on tulossa paitsi jääkiekon kotimaasta, myös muun muassa Duo Milenio Buenos Aires Argentiinasta ja moldovalainen kansantanssiryhmä Moldoveneasca.

Kotimaisista tähdistä esiintyvät muun muassa Agents ja Jorma Kääriäinen, Jari Sillanpää ja Trio Töykeät. Kaikkiaan konsertteja on yli 200. Musiikin lisäksi tarjolla on ohjelmaa lapsille: näytelmä Ronja Ryövärintytär esitetään useampaan kertaan, ja tiistain ohjelmassa on Unicef-lastenkonsertti.

 

Kaustinen Folk Music Festival Kaustisella 10.-18.7.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 3/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!