Näkökulmat

Neljä mustavalkoista myyttiä

 

 
Kuva: Esa Salminen.

 

Bembaksi voihkivat kaunokaiset, sileä musta iho, pitkät mustat penikset, kiltit mustat kotirouvat ja huomaavaiset valkoiset miehet… myytit mustien ja valkoisten välisestä kanssakäymisestä elävät vahvoina fantasioina sekä pohjoisessa että etelässä. Istuin päiväkahvilla ystäväni Naman (nimi pyynnöstä muutettu) kanssa ruotimassa myyttejä, joita mustavalkoiseen sänkykamariin liitetään.

Myytti 1: Mustat ovat hyviä rakastajia

”Ha, olen nähnyt niin pieniä mustia pippeleitä, että joskus on pelottanut”, Nama nauroi. ”Mustat muutenkin liitetään aina seksiin. Siinä ei ole perää, että ihonväri kertoisi elimen koosta, eikä, siinä että mustat naiset ovat sängyssä tulisempia kuin valkoiset. Minkä tähden edes alkaisin suhteeseen päätyäkseni jonkun seksiorjaksi?”

Myytti 2: Valkoinen on ylempänä, musta alistuu

”Monet ajattelevat, että musta mies menettää miehisyytensä valkoisen naisen kanssa, ja että valkoinen mies kohtelee mustaa naista alentuvammin kuin kohtelisi valkoista. Minä en kyllä suhteessani alistu mihinkään pompotteluun”, Nama luukuttaa. Ei myöskään ole automaattista, että valkoinen mies kohtelisi naisia paremmin kuin musta: ”Ei meidän kulttuurimme takaa miehelle oikeutta hakata vaimoaan. Jotkut miehet toki väittävät niin, mutta monet afrikkalaiset miehet eivät ole väkivaltaisia pettäjiä. Ja ihan hyvin valkoinenkin mies voi kohdella naista huonosti.”

Myytti 3: Afrikassa onnistaa kenellä vain

Monet nuoret sambialaiset eivät tunne valkoisia, kun heitä on Sambiassa niin vähän. Nuoret ja köyhät haluavat uskoa, että valkoinen väri on oikotie onneen. Sen tähden baareissa seuraa riittäisi enemmän kuin tarpeeksi. Siksi myös usein näkee keski-iän jo ohittaneita miehiä parikymppisten tyttöjen kanssa. ”Jos molemmilla on rehelliset odotukset, voi suhde olla parempi kuin monet muut. Mutta on hyvin epäreilua naida joku köyhä tyttö kadulta ja viedä hänet Eurooppaan kiltiksi kotirouvaksi tai seksiorjaksi”, Nama miettii.

Myytti 4: Kulttuurien välinen seurustelu ei onnistu

”Mustien ja valkoisten suhteita katsotaan pahalla melkein aina. Mustia naisia pidetään rahaa naineina huorina, miehiä taas onnenonkijoina, jotka ovat kellistäneet viidakkokuumeisen naisen. Jälleen kerran musta yhdistetään seksiin”, Nama selittää. Kulttuurierot tuovat ongelmia mutta myös rikkautta suhteeseen. Omassa suhteessaan hän on onnellinen ja miettii, että kulttuurierot auttavat ymmärtämään itseäänkin paremmin. ”Puhumme paljon enemmän kuin monet muut, juuri mitään ei voi pitää itsestään selvänä, ja siinä oppii paljon.”

 

Ilmestynyt Kumppanissa 3/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!