Tapahtumat: islam-näyttely, nukketeatteria ja Kiinan vähemmistökansoja

Minareetti kutsuu

Kulttuurien museossa Helsingin Tennispalatsissa avattu näyttely Minareetin
kutsu tarjoaa tietoa islamin perusteista ja islamilaisen kulttuurin monipuolisuudesta. Näyttely tuo laajasti esiin kaikkien muslimien jakamia asioita, uskonnon periaatteita sekä tavallisten muslimien elämää eri puolilla
maailmaa.

Minareetin kutsu perustuu pääasiassa Suomen kansallis-museon kokoelmiin. Esillä on taidokkaita, rikkaasta käsityöperinteestä kertovia esineitä, mutta myös nykyisin kaikkialle maailmaan leviäviä teollisia massatuotteita. Lisäksi Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen opiskelijat ovat kuvanneet suomalaisten ja Suomessa asuvien muslimien elämää näyttelyä varten.

Minareetin kutsu 27.3.2005 asti
Kulttuurien museo, Tennispalatsi, Helsinki.

 

Lootus ja lohikäärme

Kiinassa on 55 virallisesti tunnustettua vähemmistökansaa. Heidän osuutensa Kii-nan väestöstä on noin kahdeksan prosenttia, 84 miljoonaa. Espoon taidemuseossa on esillä pukuja, koruja, naamioita ja soittimia, jotka esittelevät 33:n eri kansan kulttuuria.

Vähemmistökansat asuttavat valtavia alueita Pohjois-, Länsi- ja Itä-Kiinassa. Maantieteelliset olot vaihtelevat aroilta bambumetsiin, ja paikalliset erikoisuudet näkyvät myös pukeutumisessa. Espoossa voi ihmetellä maitohorsmavaatteita, jakin häntäkarvoista tehtyjä huopia ja puunkuoripukuja.

Konfutselaisuuden, taolaisuuden ja buddhalaisuuden lisäksi vähemmistökansojen kulttuureissa punoutuvat toisiinsa animismi, vainajien palvonta ja erilaiset ennustustekniikat. Vähemmistökansojen puvut avaavatkin katsojalle Kiinasta kuvan, jota tavallinen turisti ei näe.

Kiinan vähemmistökansojen pukuja ja koruja Espoon taidemuseon Galleria Otsossa 30.6. asti.

 

Marionetteja Myanmarista

Aleksanterin teatterin Aasia Helsingissä -festivaali esittelee tänä vuonna Aasian nukketeatteria ja nukketeatterin ja tanssin välistä yhteyttä.
Festivaalin päävieraalla, 16-henkisellä Mandalayn marionettiteatterilla, on yli puolen vuosituhannen mittainen historia. Huippukauttaan ryhmä eli 1700–1800-lukujen vaihteessa, jolloin nukkemestarit kehittivät taitonsa niin pitkälle, että elävät tanssijat alkoivat matkia marionettien liikkeitä.

Siamin nukkeryhmän 12 thaimaalaista taiteilijaa ovat nukketeatteriin erikoistuneita klassisia tanssijoita. Ryhmä elvyttää jo kadonnutta hun luang -eli suurten marionettien perinnettä.

Nukketeatteri Sytkyt esittää festivaaleilla buddhalaiseen tarinaan perustuvan, perheen pienille sopivan näytelmän Hyväsydäminen prinssi.

Aasia Helsingissä -festivaali Aleksanterin teatterissa Helsingissä 3.-8.5.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 2/2004

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!