Tapahtumat: Elokuvaa, teatteria ja konsertti

Thaimaa ja Afganistan Tampereella

Tampereen lyhytelokuvajuhlien ohjelmistossa on tänä vuonna ulkomaisen ja kotimaisen kilpailusarjan lisäksi lyhytelokuvia muun muassa Thaimaasta ja Afganistanista.

Thaimaalaisen elokuvan nuori sukupolvi on viime vuosina kasvanut riippumattoman elokuvan marginaalista kansainväliseen maineeseen. Elokuvanteolla on Thaimaassa pitkä historia, sillä Siamin kuningas Chulalongkorn toi ensimmäisen kinematografin Euroopan-matkaltaan vuonna 1897. Tuolla matkalla kuvattuja pätkiä esitetään Tampereen juhlilla, samoin kuin tuoretta faktaa ja fiktiota.

Afganistanilaiset dokumentit avaavat ovea sodanjälkeiseen yhteiskuntaan. Media- ja kulttuurialan kansalaisjärjestö Aïna kouluttaa afganistanilaisia radio- lehti- ja videotyöhön sekä valokuvaajiksi. Videokoulutuksen tavoitteena on tarjota erityisesti naisille kanava, jonka kautta he kykenisivät ilmaisemaan itseään. Tampereella nähdään naisten tekemiä dokumentteja naisten arjesta sodan runtelemassa maassa.

Kansainvälisessä kilpailussa on mukana kaksi suomalaista elokuvaa, Jan Anderssonin Nenäliinoja myytävänä ja Katariina Lillqvistin Kaksitoista kuukautta. Kilpailutöitä on 38 eri maasta. Uusina maina mukana ovat Afganistan, Malesia ja Uruguay.

Aktivistien yö -tapahtumassa nähdään lyhytelokuvia etnisten vähemmistöjen vapaustaisteluista, Suomen 1960-70-lukujen poliittisesta radikalismista, Prahan, Göteborgin ja Genovan globalisaatiokriittisistä mielenosoituksista sekä muistellaan kymmenen vuoden takaista zapatistien kansannousua.
 

Tampereen 34. kansainväliset elokuvajuhlat 3.-7. maaliskuuta.

Alistamista ja riistoa

KokoTeatteriin tulee 5.3. ensi-iltaan Bernard-Marie Koltèsin näytelmä Neekeri vai koirat. Neljän ihmisen ja koiran kautta Koltes väläyttää maailman mittaisia kuvia alistamisesta, riistosta, herruudesta ja kapinasta.
Afrikka ja Eurooppa kohtaavat yhden yön mittaisessa ottelussa, jonka erät eivät ratkea ilman väkivaltaa. Näytelmä tapahtuu työmaa-alueella, jossa ranskalaiset ovat olleet rakentamassa siltoja ja teitä. Rahat ovat loppuneet kesken, eikä puolitekoisen sillan juurella ole enää jäljellä kuin rakennustyömaan sulkemistoimet ja kaksi ranskalaista miestä.
Heistä vanhempi, Horn, suunnittelee järjestävänsä töiden loppumisen kunniaksi ilotulituksen ja jäävänsä sitten eläkkeelle. Paikalle saapuu myös Alboury, joka kantaa wolof-kansan muinaisen kuninkaan nimeä. Hän on tullut hakemaan työmaalla kuolleen veljensä ruumista, jotta heimo saisi haudata sen. Ruumista ei löydy, mutta yön mittaan kuoriutuu esiin kuolinsyy. Syyllinenkin paljastuu vähä vähältä, kun ajattelutavat, ihmisten väliset sidonnaisuudet ja maailmankatsomukset törmäävät toisiinsa.
Ohjaus Raija-Sinikka Rantala. Rooleissa Henry Hanikka, Tapio Liinoja, Oskari Perkki ja Anna Veijalainen.

KokoTeatteri, Unioninkatu 45.

Hyväntekeväisyyttä Finlandia-talolla

Suomen Pakolaisapu ja Viikin Norssin tuki järjestävät lauantaina 13.3. Opin sävelet -hyväntekeväisyyskonserttin Finlandia-talossa. Konsertissa esiintyvät muun muassa Mari Rantasila, Susanna Haavisto ja Arja Koriseva sekä Joel Hallikainen. Finlandia-talossa on myös esillä sudanilaisten ja suomalaisten nuorten valokuvanäyttely.

Konsetti järjestetään Ugandaan paenneiden sudanilaisten ja kongolaisten äitien ja lasten hyväksi. Konsertin ja siihen liittyvän puhelinkeräyksen tuotto käytetään Suomen Pakolaisavun lukutaitoprojekteihin Ugandassa olevilla pakolaisleireillä.

Keräyksen puhelinnumero on 0700-9-1220 (10,09 /puhelu+pvm). Keräyspuhelimeen voi soittaa koko kevään ajan.

 

Ilmestynyt Kumppanissa 1/2004

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!