Euroopan linnake tukahduttaa kulttuurivaihdon

Ulkoministeriön yksikkö myöntää varoja kulttuuriseen kehitysyhteistyöhön – ja toinen estää esiintymismatkalle maksettuja pääsemästä maahan.

 

 
Kuva: Euroopan linnake. (Piirros: Pekka Rahkonen)

 

Kehitysmaaorganisaatio Njara ry. on saanut ulkoministeriöltä tiedotustukea järjestääkseen burkinafasolaisen Sababougnouma -yhtyeen esiintymään Suomeen, muun muassa Mahdollisuuksien toreille ja kouluissa eri puolille maata. Matkassa on vain yksi mutka: koko orkesterin on nykykäytännön mukaan käytävä henkilökohtaisessa haastattelussa Suomen suurlähetystössä saadakseen viisumin. Lähin lähetystö on Nigerian Lagosissa, yli tuhannen kilometrin päässä.

Jos viisumit myönnetään, vähävaraisten muusikoiden pitäisi siis lentää Nigeriaan vielä toisen kerran noutamaan ne – ja molemmilla kerroilla tarvitaan myös viisumi Nigeriaan. Näitä kuluja ministeriön myöntämä tuki ei kata.

Hallinnollinen ulkoasiansihteeri Timo Täyrynen ulkoministeriön viisumiyksiköstä sanoi Kumppanille, että Suomen viisumi- ja maahantulopolitiikassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia lähinnä vain Schengen-sopimuksen tultua voimaan vuonna 2001. Sopimuksen myötä matkustaminen on vapaata lähes koko EU:ssa. Osa Sababougnouman jäsenistä on kuitenkin käynyt Suomessa aiemminkin, yksi heistä viimeksi viime vuonna, jolloin henkilökohtaista haastattelua ei vaadittu – jokin on siis muuttunut.

Täyrynen vakuutti, ettei yhtyeen Suomeen pääsyä yritetä estää. ”Ministeriön sisällä ei ole kahta linjaa”, Täyrynen puolustautui. Hänen mukaansa yhteiseurooppalaisista käytännöistä ei kuitenkaan voida joustaa, eli Nigerian-matka vaaditaan – passien ja muiden asiakirjojen lähettäminen Lagosiin ei riitä.

Täyrysen mukaan pykälillä pyritään estämään laiton maahanmuutto ja väärennettyjen matkustusasiakirjojen käyttö sekä varmistamaan, että ketään ei kuljeteta Eurooppaan tahtonsa vastaisesti esimerkiksi seksiorjaksi. Täyrynen lisää uskovansa, että ennen pitkää ylimääräistä matkustelua ei enää tarvita, kun Schengen-maiden lähetystöt lisäävät yhteistyötään.

Järjestöt käärmeissään

Kansalaisjärjestöissä viisumipolitiikka ei kiitosta saa. Pakolaisneuvonta ry:n toiminnanjohtaja Liisa Murto yllättyi kuullessaan Sababougnouman tapauksesta, mutta arvioi sitä kuvaavaksi osoitukseksi siitä, miten muurit EU:n ympärillä kohoavat yhä ylitsepääsemättömämmiksi. ”Suomeen tulo tehdään näin käytännössä mahdottomaksi”, hän sanoi.

Kepan toiminnanjohtaja Ville Luukkanen oli yhtä lailla huolissaan siitä, onko kyseessä merkki laajemmasta trendistä ja Euroopan linnakkeen muurien korottamisesta, eikä vain yksittäisestä työtapaturmasta. ”Tämä on kyllä sen luokan paradoksi, että se kaipaa lisää selityksiä. Toisaalta halutaan lisää kulttuurivaihtoa, jota julkinen valta tukee verovaroilla, toisaalta sama julkinen valta estää maahantulon”, Luukkanen myös ihmetteli.

Schengen- ja EU-maa Ranskalla on suurlähetystö Burkina Fasossa, mutta ainakaan vielä Kumppanin mennessä painoon se ei ollut suostunut käsittelemään yhtyeen jäsenten viisumihakemuksia.

Ilmestynyt Kumppanissa 1/2004

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!