Sota, joka saastuttaa Venäjän

Anna Politkovskaja: Toinen Tshetshenian sota.
Suomentanut Jukka Mallinen.
Like 2003.

Anna Politkovskajalla on tehtävä. Hän on usean vuoden ajan kirjoittanut riippumattomaan moskovalaiseen Novaja Gazeta -lehteen toisesta Tshetshenian sodasta. Hän on vieraillut sota-alueella vuoden 1999 jälkeen useita kymmeniä kertoja ja puhunut niin sotilaiden kuin tavallisten siviilienkin kanssa. Kirjoituksissaan hän on arvostellut Venäjän armeijaa ihmisoikeusloukkauksista.

Toinen Tshetshenian sota on lohdutonta luettavaa. Kirja on täynnä murhia, raiskauksia ja kidutuksia, jotka kaikki tehdään presidentti Putinin julistaman terrorismin vastaisen operaation nimessä. Politkovskaja ei kuitenkaan sorru ihannoimaan tshetsheenisissejä, jotka myös pitävät ihmisoikeuksia pilkkanaan. Hän korostaa, että sotatoimista joutuvat kärsimään siviilit, joiden ainoa toive on saada elää rauhassa. Usein sotatoimialueelle ovatkin jääneet vain ne, joilla ei ole ollut varaa muuttaa muualle.

Politkovskaja kuvaa Tshetshenian sotaa itseään ruokkivana prosessina, jota ei saada loppumaan, koska liian monet korkea-arvoiset henkilöt hyötyvät mielettömän tappamisen jatkumisesta. Monille venäläisupseereille sota on tarjonnut nopean ylenemisen. Sekasortoisessa maassa monet ryhmät varastavat öljyä alueen öljyputkista rikastuakseen sen myynnillä. Tämän suuren luokan rikoksen takana ovat Politkovskajan mukaan tshetsheenigangstereista ja Venäjän sotilaista muodostuneet ryhmät.

Politkovskaja pitää sotaa tautina, joka uhkaa saastuttaa koko Venäjän. Kirjasta välittyy epäusko ja voimattomuus, mutta samalla usko siihen, että sodasta täytyy levittää tietoa, sillä tieto vapauttaa kyynisyydestä.
 

Ilmestynyt Kumppanissa 4/2003

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!