Makeita ja polttavia tarinoita

Bulbul Sharma: Munakoisojen kiukku. Suomentanut Terhi Kuusisto. Like 2003.

 

 

Munakoisojen kiukku on herkullinen yhdistelmä novellikokoelmaa ja intialaista keittokirjaa. Kirjassa on neljätoista pientä tarinaa, joihin kuhunkin liittyy yksi tai kaksi reseptiä. Valmistettavat ruoat saavat oman lisämerkityksensä tarinoista.

Munakoisojen kiukkua lukemalla huomaa millainen merkitys ruoalla todellakin on ihmisten välisissä suhteissa. Kirja avaa ikkunan intialaiseen perheeseen, johon kuuluu useita sukupolvia, palvelijoita ja kaukaisia sukulaisia. Ruokaa laitetaan hirvittäviä määriä, eikä ole yhdentekevää kuka saa parhaat palat.

Tarinat on kerrottu naisten näkökulmasta. Ruokaa antamalla tai sen kieltämällä naiset voivat käyttää valtaa. Ruoan avulla voi myös kilpailla, kuten tarinassa ”Puun ja kuoren välissä!” jossa sekä vaimo että anoppi koettavat hemmotella miesparkaa surkeista keittotaidoistaan huolimatta. Intialaisen kulttuurin erikoispiirteet tulevat kokoelmassa esiin. Miehen äidin valta perheessä on suuri – sääliksi käy esimerkiksi ”Kyltymätön himo” tarinan naista, joka joutuu paastoamaan miesvainajansa muistoksi anoppinsa, esimerkillisen lesken, vaatimuksesta.

Munakoisojen kiukun tarinoissa yhdistyvät surulliset ja koomiset sävyt hieman samoin kuin intialaisen keittiön makeissa ja polttavissa mauissa. Suomentaja Terhi Kuusisto on toimittanut reseptit meikäläisiin olosuhteisiin paremmin istuviksi. Niitä voi kukin kokeilla keittiössään, kunhan poikkeaa itämaisen ruokakaupan kautta.
 

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 3/2003

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!