Lihan massatuotannolle povataan loppua

Ruokavaliomme saattaa puolen vuosisadan kuluttua näyttää kovasti erilaiselta kuin nyt, mikäli Time-lehteä on uskominen. Maailman tulevaisuutta ennustavassa juttusarjassa arvioidaan, että lihan massatuotanto tulee lähes loppumaan ympäristösyistä 50 vuoden kuluessa.

Globaali lihan kulutus on kasvanut viimeisen 50 vuoden aikana yli kaksinkertaiseksi. Kuitenkin Timen arvion mukaan lihansyöntiin reagoidaan tulevaisuudessa kuten nykyään tupakointiin. Kun taloudelliset, terveydelliset ja ympäristölliset haitat käyvät entistä ilmeisemmiksi, alkavat valtiot säätää vahingollisille tuotteille haittaveroja. Skenaariossa haittavero nousee asteittain tasolle, jossa lihaan on varaa vain rikkailla.

Yhdysvaltalainen PETA-järjestö onkin jo ehtinyt julkisuudessa väläytellä lihalle haittaveroa, joka lisättäisiin suoraan tuotteiden hintaan, aivan kuten tupakkaverokin. Ehdotettu summa on 0,18 euroa kilolta. Järjestö on ollut varovaisen optimistinen, vaikka pelkääkin lihateollisuuden
vastahyökkäyksen olevan raju.

Maailman tilaa selvittävän Worldwatch-instituutin mukaan helpoin tapa vähentää maailman nälkää olisi lihan ja maitotuotteiden kulutuksen vähentäminen. Veden kulutus ja siitä seuraava kuivuus, metsien väheneminen ja sydäntaudit ovat kaikki liiallisen lihankulutuksen oireita.