Nicaragua pääsemässä tarkkailuluokalta

Uusi presidentti vakuutti suomalaisille maansa tehneen pesäeron korruptioon.

Kehitysmaan presidentillä ei ole helppoa vaalikauden alussa. Valtionpäämiehen tulisi etukäteen osoittaa avustajamaille olevansa luottamuksen arvoinen. Nicaraguan uusi presidentti Enrique Bolaños onnistui tässä melko hyvin lokakuisella Suomen-vierailullaan. Puolisen vuotta vallassa ollut johtaja näyttää vakuuttaneen suomalaiset siitä, että Nicaraguan ponnisteluja köyhyyden vähentämiseksi kannattaa yhä tukea.

kuva: Petri Kuokka

Nicaraguan uusi presidentti Enrique Bolanos tapasi tapasi suomalaisia kaikille avoimessa tilaisuudessa Kepan auditoriossa

Nicaraguan uusi johtaja on ottanut korruption vastaisen taistelun yhdeksi politiikkansa johtotähdistä. Presidentti Bolaños puhuikin ”uudesta aikakaudesta”, joka on koittanut niin johtajille kuin kansalaisillekin.

”Työskentelemme väärinkäytöksiä ja korruptiota vastaan, jotta teidän verorahojanne ei enää tuhlattaisi”, lupasi presidentti Bolaños suomalaisille järjestöihmisille Suomi-Nicaragua -seuran isännöimässä tilaisuudessa.

Korruption kitkeminen on taistelua jota Suomi haluaa tukea. Euroopan maat haluavat läpinäkyvyyttä kehitysmaiden hallintoon, jotta kehitysyhteistyörahojen perillemenoa voidaan seurata. Avoimuuden kannalla oli myös presidentti Bolaños. Hänellä on kuitenkin isoja haasteita edessään, sillä Nicaraguan hallitukset ovat tarjonneet useita ikäviä esimerkkejä siitä, miten maan kehittämiseen tarkoitetuilla rahoilla onkin kohennettu muutaman perheen taloutta.

Yksi osavoitto korruption vastaisessa taistelussa on kiinnijääneiden rankaiseminen. Siinä on edistytty aika pitkälle Bolañosin kaudella, mutta nähtäväksi jää saavatko syylliset lopulta tuomion.

”Työstämme parhaillaan tarkempia hyvän hallinnon kriteerejä Nicaraguaa varten. Aiheesta on teetetty tutkimus ja neuvottelut nicaragualaisten kanssa jatkuvat. Tavoitteena on, että Nicaragua pääsee ’tarkkailuluokalta'”, kertoo Latinalaisen Amerikan ja Karibian yksikön päällikkö Anne Lammila ulkoministeriöstä.

Keppiä ja porkkanaa

Nicaragua on Perun ohella Suomen kehitysyhteistyön pääkohde Latinalaisessa Amerikassa. Viime vuosina Nicaraguan rahoja on jäädytetty ja onpa uhkana ollut tuen raju vähentäminenkin. Sitäkin on selvitetty, että Suomen pääkohteeksi voisi tulla naapurimaa Honduras, jos tilanne ei muutu paremmaksi.

Myös porkkanoita on vilauteltu maiden välisessä kumppanuudessa. Suomi päätti osoittaa vierailijalle, että Nicaraguan pyrkimykset hyvään hallintoon on huomattu. Bolañosille luvattiin suoraa budjettitukea kaksi miljoonaa euroa. Kertaluonteinen tuki maksetaan ensi vuonna.

Nicaraguaan perustettiin pohjoismaisen rahoituksen avulla valtion varojen käyttöä tarkkaileva riippumaton virasto muutamia vuosia sitten. Suomen ja Nicaraguan suhteet joutuivat koetukselle, kun maan silloinen presidentti Arnoldo Aleman lopetti tilintarkastuslaitoksen toiminnan lyhyeen sen alettua tutkia presidentin tekemisiä.

”Olemme valmiit tukemaan tilintarkastuslaitoksen perustamista uudelleen”, Anne Lammila ulkoministeriöstä kertoo.

Ilmestynyt Kumppani-lehdessä 6/2002

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!