Kahden presidentin jakamaa Madagaskaria uhkaa nälänhätä

Kiista kahden presidentin välillä repii Madagaskaria. Tavalliselle maan asukkaalle konflikti merkitsee entistä pahempaa köyhyyttä ja nälkää.

Saarivaltio on jakautunut presidentti Marc Ravalomananan tukijoihin, joiden keskuksena on pääkaupunki Antananarivo, sekä kilpailevan presidentin Didier Ratsirakan tukijoihin, jotka hallitsevat itäisiä rannikkoalueita. Ratsirakan hallitseman kaupungin Tamataven sekä pääkaupungin yhteydet ovat poikki. Moottoritien katkaisevat tiesulut, joilla partioi jommallekummalle presidentille uskollisia sotilaita. Kesäkuun alussa riita räjähti aseelliseksi konfliktiksi, kun presidenttien taakse jakautuneet armeijan osat ottivat yhteen Sambavan kaupungissa.

Viime joulukuussa pidetyissä vaaleissa ei löytynyt selvää voittajaa. Ravalomanana ilmoitti saneensa enemmistön äänistä ja vannoi presidentinvalan toukokuussa. Ratsiraka puolestaan ei suostunut luopumaan vallasta vaan vaatii uusia vaaleja ja on perustanut oman hallituksensa rannikolle kotimaakuntaansa Toamasinaan, jonne hän joutui pakenemaan helmikuussa.

Afrikan yhtenäisyysjärjestö OAU ei ole toistaiseksi yrityksistä huolimatta onnistunut auttamaan kiistan ratkaisussa. Afrikan johtajat tarjosivat ratkaisuksi väliajan hallintoa, joka järjestäisi lailliset vaalit ennen vuoden loppua. Kilpailevien presidenttien edustajat torjuivat ratkaisun. Pessimistisimmät diplomaatit pelkäävät maan ajautuvan sisällissotaan.

Maan poliittinen tilanne on tehnyt köyhästä maasta entistä köyhemmän. Moottoriteille pystytetyt tiesulut ovat romahduttaneet kaupankäynnin ja jättäneet satojatuhansia työttömiksi. Kaikesta on pulaa ja elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet pilviin, eikä ihmisillä ole myöskään varaa käydä lääkärissä tai ostaa lääkkeitä.

Alueella toimivat apujärjestöt ovat joutuneet uuteen tilanteeseen: tulvien ja myrskyjen sijaan he joutuvat taistelemaan nälkää vastaan. Valitettavasti avun saanti hitaasti kehittyvässä katastrofissa on vaikeampaa kuin luonnonkatastrofeissa. Nälänhädän julistaminen ja sitä kautta ruoka-avun virtaaminen vaatii kuukausia kestävän tutkimuksen aliravitsemustilanteesta. Sitä odoteltaessa Madagaskarissa on jo kuollut lapsia nälkään.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!