Lämpötilan nousu tuhoamassa koralliriutat

Suurin osa maailman koralliriutoista tulee tuhoutumaan 30-50 vuoden kuluessa, ennustaa meribiologi Rupert Ormond. Hän johtaa Britannian Millportissa sijaitsevaa meribiologista tutkimusasemaa.

Glasgowin tiedemessuilla puhuneen Ormondin mukaan globaali lämpötilan muutos tulee haalistamaan Tyynenmeren ja Intian valtameren sekä Karibian- ja Punaisenmeren korallit ja lopulta tappamaan ne.

”Korallin valkaistuminen ja sitä seuraava kuolema tulivat tunnetuiksi eräillä alueilla 1980-luvulla. Itse aloin seurata ilmiötä vuosina 1997-1998, jolloin se oli erittäin laajalle levinnyt kaikissa trooppisissa vesissä”, tohtori Ormond kertoi. Syynä oli El Niño -nimellä tunnettu luonnonilmiö, joka nosti veden lämpöä useilla asteilla erityisesti Intian valtameressä, jossa jopa 90 prosenttia koralleista kuoli haalistumiseen.

Tohtori Ormondin tutkimukset osoittavat, että kasvihuoneilmiön aiheuttama valtamerien 1-2 asteen lämpeneminen sadassa vuodessa aiheuttaa dramaattisia muutoksia herkkien korallien elämään.

”Seuraavan parinkymmenen vuoden aikana tulemme näkemään laajamittaista korallien haalistumista lähes joka vuosi. En näe, että juuri mitään olisi tehtävissä, sillä meillä on noin 50 vuoden viive hiilidioksidipäästöjen kontrolloinnissa”, arvioi Ormond.

”Koralliriutat eivät ole ainoastaan kauniita vierailupaikkoja. Ne ovat myös merkittäviä tekijöitä ainakin kalastukselle, matkailulle, luonnon monimuotoisuudelle ja rannikkojen suojelulle. Pelkästään Karibialla koralliriutat tuovat mukanaan satojen miljoonien dollareiden turismitulot”, muistuttaa Ormond.

Linkit:
Kansalaisjärjestöjen ilmasto-sivusto

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!