Meksiko maksaa kalliisti Naftasta

Maailmanpankin ehkä hämärin haara, kolmijäseninen kansainvälisiä investointiristiriitoja ratkova paneeli (ICIDS) päätyi yhtiön korvausvaatimuksen kannalle meksikolaisissa kuohuttaneessa kiistassa, jossa oli kyse Metalcladin San Luís Potosin osavaltioon jo vuosia sitten rakentamasta ongelmajätteen käsittelylaitoksesta ja kaatopaikasta.

Laitokselle kävi valmistuessaan kuitenkin niin, että paikallisten protesteihin ja ympäristösyihin vedoten osavaltion viranomaiset pysäyttivät hankkeen, vaikka Meksikon hallitus olikin hyväksynyt yhtiön toimi- ja rakennusluvat. Alueella todettiin olevan muun muassa pohjavesivaroja ja lopulta se julistettiinkin suojelualueeksi, mikä esti lopullisesti laitoksen käyttöönoton.

ICIDS:issä suojelupäätös tulkittiin Metalcladin omaisuuden pakkolunastukseksi. Metalcladin pääjohtajan mukaan kyse on kuitenkin Pyrrhoksen voitosta, kun korvaussumma jäi pieneksi: yhtiö kun vaati korvauksia kaikkiaan 800 miljoonan markan edestä. Hankkeen suunnitteluun, lupiin ja rakentamiseen yhtiö ilmoitti käyttäneensä 135 miljoonaa markkaa. Varsinaisia vahingonkorvauksia haettiin siis yli 600 miljoonan markan arvosta. Meksiko sai 45 päivää maksuaikaa, jonka jälkeen juoksee kuuden prosentin korko, joka lisätään summaan kuukausittain.

Metalcladin tapaus on malliesimerkki sijoittajan eduksi kääntyneistä kiistoista, joissa kansalliset tai alueelliset ympäristö- tai terveyssäännökset jäävät huomioimatta. Metalcladin edun mukainen päätös tehtiin Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen (Nafta) perusteella. Riidasta kerrottiin usein varoittavana esimerkkinä investointisopimus MAI:n vastaisen kampanjoinnin yhteydessä pari vuotta sitten.

Sijoittajien oikeuksien puolestapuhujat käyttivät samaa Nafta-sopimusta ihanne-esimerkkinä hyvin toimivasta monenvälisestä investointisopimuksesta. Kanadan, Yhdysvaltain ja Meksikon välinen sopimus käsittelee itse asiassa enemmänkin kansainvälisiä sijoituksia kuin kauppaa.

Muut Maailman Palat Kumppanissa 5/00:
WTO sai uuden vastustajan
Brittivanhukset kehitysmaabuumissa
Afrikka kärsii USA:n saituudesta
Irakin pakotteet vastatuulessa
Turvallinen abortti kallis
Smirnoff maksaa Chéstä
Puhelu odottaa puolia

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!