Maailma paloina: Uruguay kielsi internet-natsit

Montevideolainen tuomari Ana Lima on tehnyt vailla ennakkotapausta olevan juridisen päätöksen kieltäessään urugaylaisten uusnatsien ylläpitämät internetsivut ja määrätessään ryhmään kuuluvat henkilöt pidätettäväksi.

Orgullo Skinhead -niminen ryhmä kehotti verkkosivuillaan tuhoamaan mustat ja juutalaiset. Yhdysvaltalaisen ja espanjalaisen palvelimen kautta välitetyt sivut oli linkitetty muiden latinalaisamerikkalaisten uusnatsiryhmien kanssa. Uruguaylaiset skinheadit kutsuivat valkoisen rodun kannattajia ”maailman kongressiin” Santiago de Chileen 20. huhtikuuta vuonna 2000 juhlimaan Adolf Hitlerin syntymäpäivää.

Montevideon poliisin pidättämien ylemmän keskiluokan perheistä lähtöisin olevien nuorten epäillään syyllistyneen myös juutalaisten hautausmaan tuhoamiseen, polttopommien heittämiseen synagogaan sekä poliisiasemalle.

”Päätös, joka pohjautuu internetissä toimimiseen, ei omaa ennakkotapausta. Se paaluttaa uusia laillisia keinoja rajoittaa uusnatsien toimintaa”, iloitsi Uruguayn juutalaiskomitean puheenjohtaja Saul Gilvich.

Maailman Palat Kumppanissa 5/99:
DDT-kielto johtaa malariakuolemiin?
Uruguay kielsi internet-natsit
Delhin autoriksat vaikeuksissa
UNDP:n sponsorisopimuksia arvostellaan
Naispoliisit korruptiota vastaan
”Aasian Nobel” Bangladeshiin

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!