Maailman tila ja Suomi

Anu Kantola ja Tuomas Seppä Gaudeamus, 1999. ISBN 951-662-758-7. Suositushinta 165,-

Kun Berliinin muuri murtui, maailma näytti muuttuvan. Maailman tila ja Suomi kertoo, mitä sitten tapahtui. Kirja on raportti maailmankylästä ja Suomen paikasta siinä. Mitä maailmassa tapahtui 1990-luvulla ja mitä se merkitsi Suomelle ja suomalaisille?

Maailman tila ja Suomi tarjoaa tietoa esiin nousseista ristiriidoista ja nostaa esiin tulevan vuosisadan tärkeimmät haasteet. Mitä idän ja lännen leirien purkaminen merkitsi? Miten markkinavoimat ja pääomat vapautettiin? Kestääkö ympäristö politiikan päätöksiä? Mistä sodat syttyivät? Miten ihmisoikeudet toteutuivat käytännössä? Mitä tapahtui politiikalle ja kuka tekee päätökset?

Näitä kysymyksiä peilataan tässä teoksessa Suomeen. Maailman muuttuessa myös Suomi joutui uusien ratkaisujen eteen: Suomi on tiiviimmin mukana maailmantaloudessa, ympäristöongelmien ratkaisemisessa, sotien ja kriisien ehkäisemisessä ja ihmisoikeuspolitiikassa. Itsestään selviä vastauksia on yhä vähemmän.

Teos avaa näkymiä toiminnan mahdollisuuksiin. Se on maailmankansalaisen käsikirja, yksi tapa kiertää maailma muutamassa tunnissa ja ottaa selvää, mitä voisi olla tehtävissä. Mukana on lähes kaksikymmentä kirjoittajaa sekä runsaasti taulukoita, tilastotietoa, kuvia ja karttoja. Kirja sopii kaikille maailman tilasta kiinnostuneille — opiskelijoista päätöksentekijöihin.

    ***

Maailman tila

Worldwatch-instituutti/Lester Brown (toim.). Gaudeamus, 1999. Nid. 250 s. Hinta 145,-

Maailman tila on kattava ja luotettava tuoreimman ympäristötiedon lähde. Se kokoaa tärkeimmät ympäristötrendit ja tarjoaa samalla ratkaisuja ongelmiin. Yleisartikkelien lisäksi tarkastellaan erillisiä kysymyksiä, joten eri vuosien laitokset säilyttävät ajankohtaisuutensa.

Vuosisadan viimeinen Maailman tila näyttää kokonaisvaltaisesti ja pitkällä aikajänteellä, millaisiin asetelmiin maapallon luonnonjärjestelmät ja maailmantalous ovat kietoutuneet uuden vuosituhannen alkaessa. Tutkimusten perusteella vuosisadan tilinpäätös on selvä: länsimaissa syntynyt ja kaikkialle maailmaan levinnyt talousmalli on murentamassa omat perustuksensa.

Maailman tila tarjoaa perustietoa keskeisistä kysymyksistä: Millainen olisi ympäristön kannalta kestävä talous ja miten se voidaan poliittisesti toteuttaa? Miten yhdeksän miljardia ihmistä voidaan ravita? Miten väkivallan ja turvallisuuden ongelmat asettuvat alkavalla vuosisadalla? Talouden ja luonnonjärjestelmien kriittisinä kohtausalueina tarkastellaan erikseen metsätaloutta, maailman valtameriä, energiajärjestelmiä sekä materiaalitaloutta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!