Romaniassa meditoidaan tähtitaivaan alla

Kerran vuodessa tuhannet romanialaiset joogan harrastajat matkutavat Costinestin lomakaupunkiin Mustanmeren rannalle. Auringon noususta auringon laskuun syrjäisellä hiekkarannalla näkyy ihmisiä, jotka meditoivat tai tekevät asanoita, joogaliikkeitä. Modernissa ”amfiteatterissa” järjestetään luentoja erilaisista aiheista kuten ihmisen energiajärjestelmästä, terveydestä, suhteesta Jumalaan ja terveestä maalaisjärjestä. Illalla tuhannet ihmiset kokoontuvat pellolle rannan lähistölle spiraalimuodostelmaan ja meditoivat käsi kädessä kirkkaan tähtitaivaan alla.

Katukuvassa joogeja ei juuri erota muista lomalaisista. Costinesti on vanha opiskelijoiden lomakaupunki, joka on edelleen nuorten suosiossa edullisten hintojen takia. Samasta kaupungista löytyy etelän lomakylä myyntikojuineen ja diskoineen, neuvostotyylisiä rakennuksia ja patsaita sekä köyhä romanialaiskylä, jossa aika tuntuu pysähtyneen: lehmät ja hanhet kulkevat pitkin pölyäviä katuja, takapihoilla viljeltävät tomaatit viedään myyntiin hevoskärryillä ja mustalaisvankkurit kiertävät myymässä tavaraa portilta portille.

Costinestissa kesäisin kokoontuvan joogakoulun on luonut romanialainen Gregorian Bivolaru, joka on myös kirjoittanut lukuisia kirjoja joogasta sekä intialaisesta perinteisestä ayurveda-lääketieteestä. Misa-koulun opetus sisältää runsaasti erilaisia jooga- ja meditaatiotapoja sekä teoriaa, ja juontaa juurensa niin Intian kuin Tiibetin ikivanhasta perinteestä. Yksin Romaniassa koululla on yli 15 000 oppilasta, ja lisäksi kouluja on perustettu muun muassa Unkariin, Tanskaan, Ranskaan, Italiaan ja Suomeen (Natha Finland Helsingissä). Mustameren rannalta löytyykin vuosi vuodelta suurempi joukko ulkomaalaisia tekemässä asanoita helteen ja merituulen hyväilyssä.

SINI KUVAJA

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!