Kiinan punainen palomuuri vuotaa

Viime vuonna aloittanut Chinanetin 169 Network tarjoaa edullisesti Internetin muunnelmaa, eräänlaista ”Kiinan Intranetiä”, jolla voi käyttää vain kiinalaisia palvelimia. Yhdysvaltain Pekingin-suurlähetystön mukaan nopeasti laajenevalla palvelulla on jo 300 000 käyttäjää.

169 Network on kytketty myös varsinaiseen Internetiin niin, että käyttäjä voi vaihtaa sähköposteja muun maailman kanssa. Halukkaat saavat pääsyn muihinkin maailmanlaajuisen tietoverkon resursseihin, mutta optio maksaa viisinkertaisesti Kiinan sisäiseen verrattuna.

Kiinan turvallisuusviranomaiset ovat jo pitkään kehitelleet teknologioita, joilla pyritään estämään käyttäjien pääsy arveluttavaan ulkomaiseen materiaaliin. Maan ulkomaanliikennettä välittävät koneet on ohjelmoitu hylkäämään yhteyspyynnöt kiellettyihin palvelimiin, joista ehkä klassisimpana esimerkkinä mainittakoon Voice of America (www.voa.gov).

Käytännössä tietojen sensurointi on erittäin vaikeata. Kaikkia Kiinan turvallisuutta uhkaavia palvelimia ei voida lisätä estolistalle, ja toisaalta taitava käyttäjä voi saada yhteyden kiellettyihinkin palvelimiin ns. proxyjen eli välimuistipalvelinten avulla, jos hänellä ylipäänsä on yhteys ulkomaailmaan.

Asiantuntijat arvioivat, että hinnoittelupolitiikalla ja houkuttelevien kiinankielisten sivujen lisäämisellä saadaan yhä useammat käyttäjät valitsemaan maan sisäinen verkkovaihtoehto, jolloin sensuroinnin tarve vähenee.

Kiinalainen sisällöntuottaja Sinanet arvioi, että vuoteen 2000 mennessä Internetiä käyttää yhdeksäntoista miljoonaa kiinankielistä ihmistä. Tällä hetkellä verkkoon on kytkeytyneenä vain kolme prosenttia kiinalaisesta kaupunkilaisväestöstä.

KRISTIAN TUOMIKUMPU

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!