EU tukee kurdien turkkilaistamista?

Euroopan Unioni on myöntänyt Turkille viime keväänä tehdyn sopimuksen perusteella 6,49 miljoonaa ecua (noin 38,9 milj. mk) tukea Kaakkois-Turkin – siis kurdialueen – naisten ja lasten tilanteen kohentamiseen. Tukea on myönnetty 22 projektille, jotka kuuluvat ns. MEDA-ohjelmaan.

Kurdimielisen Hadep-puolueen naisosaston edustajat kritisoivat syyskuussa Istanbulissa ohjelmaa siitä, että sen tavoitteena on kurdinaisten assimilointi turkkilaisiksi.

Turkissa ilmestyvä Ülkede Gündem -lehti kirjoitti syyskuussa, että EU haluaa tukea tämän alueen taloudellista kehitystä uskoen sen lisäävän myös demokratiaa. Kurdinaisille on järjestetty mm. kursseja, joilla opetetaan matonkudontaa sekä luku- ja kirjoitustaitoa ja annetaan terveysvalistusta.

Kurdialueella järjestettäviin projekteihin on vaikea saada ammattitaitoisia työntekijöitä, koska turkkilaiset eivät halua muuttaa vaaralliselle sotatoimialueelle. Ülkede Gündem on haastatellut Kulpin kaupungissa järjestetyn kurssin osanottajia. Heidän mukaansa kurssin opettajat ovat turkkilaisten sotilaiden vaimoja, jotka eivät osaa kutoa mattoja. Kurssi on organisoitu kuin armeijan komppania.

Kurdin kielen puhuminen on ollut Turkissa kielletty julkisilla paikoilla vuodesta 1924 lähtien. Siksi näilläkin kursseilla luku- ja kirjoitustaidon opettaminen tapahtuu turkiksi, ei kurssilaisten äidinkielellä kurdilla, vaikka se onkin esimerkiksi Kulpissa monille kurssilaisille ainoa kieli, jota he osaavat. Koska kurssipaikka on julkinen paikka, kurdin kielen puhumisesta seuraa rangaistukseksi sakkoa, joka peritään suoraan kurssilaisten harjoittelupalkasta, joka on noin 200 mk kuukaudessa. Ülkede Gündem mainitsee 9.9.98 ilmestyneessä artikkelissa nimeltä ”kymmenen projektia, jotka ovat saaneet tukea” ja arvelee, että ne on perustettu vain siksi, että Turkki saisi rahaa EU:lta.

KRISTIINA KOIVUNEN

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!