Netivat Shalom tahtoo rauhan Lähi-Itään

Naomi Lachs ja David Lebowitz joutuvat usein todistamaan tuntemattomille sekä ulkomailla että kotimaassaan, että on mahdollista olla tunnustuksellinen juutalainen puolustamatta silti Israelin hyökkäyspolitiikkaa. He kuuluvat molemmat uskonnolliseen, vuonna 1975 perustettuun, Netivat Shalom -rauhanjärjestöön, joka tukee Israelin ja Palestiinan rauhanprosessia.

Netivat Shalomin tavoitteena on itsenäinen Palestiinan valtio. Jerusalem tulisi heidän mielestään jättää kansainväliseksi kaupungiksi, jonne kaikilla uskonnollisilla ryhmittymillä olisi vapaa pääsy. Netivat Shalom on Israelin ainoa uskonnollinen rauhanjärjestö, vaikka rauhanliikkeitä muuten versoaakin siellä täällä.

— Israelilaisessa yhteiskunnassa on vallalla kahtiajako, joka on koitumassa juutalaisuuden omaksi tappioksi. Lähes kaikki rabbit edustavat oikeistolaista kovan linjan politiikkaa, ja uskovaiset ihmiset ovat tottuneet luottamaan heidän sanaansa. Toisaalla ovat älymystön edustajat ja liberaalit, jotka vieraantuvat uskonnosta sen edustaman poliittisen linjan takia, kertoo Naomi.

— Me löydämme tukea rauhantahtoiselle politiikalle sekä Raamatusta että Talmudista. Niistä kummastakin on vaikea löytää kohtia, jotka tukisivat naapuria vastaan käytäviä sotia, mutta sitäkin helpompi on löytää niitä, jotka kieltävät tuhoamasta ihmishenkiä ja neuvovat kaikissa mahdollisissa tilanteissa kunnioittamaan ihmishenkeä.

Yksi ilmentymä Israelissa käytävästä mielipidesuuntien välisestä taistelusta ovat autojen takaikkunoihin liimattavat iskulausetarrat. Netiva Shalom -liikkeen tarrassa siteerataan Psalmin 34 viidettätoista säettä: ”Etsikää rauhaa ja toteuttakaa sitä”.

— Toinen poliittisen taistelun paikka ovat synagoogat, joissa käydään keskusteluja ja levitetään poliittista kirjallisuutta ja lehtiä. Myös Netiva Shalom on ryhtynyt toimittamaan omia lehtiään, niin että uskovaisille juutalaisille olisi tarjolla myös positiivinen vaihtoehto, kertoo David.

Mari Maasilta