Varanasilaiset puhdistavat pyhää Gangesia

Intian pyhimmässä kaupungissa Varanasissa taistellaan Ganges-joen puolesta. Paikalliset kansalaisjärjestöt syyttävät viranomaisia epäonnistumisesta joen puhdistuksessa.

New Delhistä on valunut rahaa Varanasiin Gangesin siivoamiseen kymmenen vuoden aikana 85 miljoonaa markkaa, mutta silti suosituimmalta kylpemispaikalta Dasasvamedhaghatilta mitataan vaarallisia tuloksia: veden laatu alittaa Maailman terveysjärjestö WHO:n asettamat rajat joskus jopa tuhatkertaisesti.
Joen saastuminen rasittaa erityisesti köyhien elämää. Kunnallinen vedenpuhdistamo ei saa Gangesin vedestä juomakelpoista, joten vesi on keitettävä ja suodatettava vielä kodeissa. Köyhillä ei ole varaa siihen, eikä myöskään likaisesta vedestä aiheutuviin lääkärikustannuksiin.

— Intian ympäristötuhot kohdistuvat rankimmin köyhistä köyhimpiin. Eliitti on kiinnostunut korkeintaan suurkaupunkien ilmansaasteista, joilta se ei voi paeta, delhiläisen ympäristöjärjestö CSE:n projektijohtaja Harsh V. Singhal sanoo.

Varanasissa eliitti on kuitenkin kiinnostunut myös Gangesista: sen likaantuminen vaikuttaa turismiin ja uskonnollisiin rituaaleihin. Esimerkiksi Varanasin merkittävimmän Gangesia suojelevan kansalaisjärjestön Sankat Mochan Foundationin perustaja on suuren temppelin johtaja, mahant.

Sankat Mochan Foundation on lobannut Gangesin puhdistamiseen kehiteltyä ideaansa Intian hallitukselle jo useita vuosia.

Hallitus aloittaa Gangesin puhdistusoperaation toisen vaiheen tänä vuonna 250 miljoonalla markalla. Vaarana kuitenkin on, että projektille käy kuten ensimmäisellekin vaiheelle: Rahat katoavat korruptoituneisiin taskuihin, ja huonosti suunniteltu tekniikka pettää.

Esimerkiksi viemäröintipumput ja vedenpuhdistamot toimivat sähköllä, jota Varanasissa on niukasti.

— Ideamme menee todennäköisesti läpi, koska tärkeimmät virkamiehet ovat epävirallisesti luvanneet niin, Sankat Mochan Foundationin tutkija D. K. Sundd sanoo.

— Täällä Uttar Pradeshissa toimii viemärimafia. Virkamiehillä on sormensa pelissä suunnittelu- ja rakennusfirmoissa, järjestön johtaja mahant V. B. Mishra kuitenkin huomauttaa.

Sankat Mochanin ehdotuksena on rakentaa joen suuntaisesti viemäriputki, jota pitkin jätevesi valuisi painovoiman avulla keskustan ulkopuolelle, eikä haittaisi 60 000:ta päivittäistä kylpijää. Vesi pumpattaisiin kaupungin laidalle rakennettaviin hapetusaltaisiin, joissa se puhdistuisi itsestään ilman energiaa.

Tätä amerikkalaista AIWPS (Advanced Integrated Wastewater Pond System) -tekniikkaa ei ole aikaisemmin kokeiltu Intiassa.

Karina Horsti

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!