Taksvärkki taistoon lapsiseksiä vastaan

Taksvärkki ry:n tämän syksyn keräys keskittyy thaimaalaisiin kyliin, jotka ovat itse ryhtyneet valistamaan nuoriaan mm. aidsista ja matkailuun liittyvästä lapsiseksistä. Kultaisen kolmion alueelta Pohjois-Thaimaasta nuoria lähteekin pääkaupunkiin Bangkokiin tai Pattayan ja Fuketin matkailukeskuksiin niin, että jotkut kylät ovat tyhjentyneet kokonaan murrosikäisistä.

Maailmassa arvioidaan olevan jopa miljoona alaikäistä
seksityöläistä. Tarjonta luo kysyntää ja esimerkiksi Thaimaassa joka kolmas maahan tuleva turisti on naimaton mies. Siitäkin huolimatta, että Thaimaa on on kieltänyt prostituution lailla ja siten karkottanut osan alaikäisten hyväksikäyttäjistä naapurimaihin kuten Kambodzhaan, se on yleinen toimeentulokeino. Lapsi saatetaan ostaa 25 – 1500 markalla ja myydä edelleen 2800 – 9000 markalla.

Lasten oikeuksilla kysyntää

Taksvärkki kannustaa kylien omaa toimintaa seksiturismin uhrien ehkäisemiseksi. Keräyksellä hankitaan varoja, jotta valistus menisi perille asti ja ennen kaikkea ajoissa.

Thaimaan keräyksen keskeinen yhteistyökumppani on viime vuonna Tukholman lapsiseksin vastustamiskokouksen järjestänyt ECPAT ( End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes). Aasian maissa syntynyt ja nykyisin maailmanlaajuinen ECPAT toimii yli 40 maassa. Suomessa yhteistyöjärjestönä toimii ECPAT:in jäsenjärjestö Mannerheimin Lastensuojeluliitto r.y.

Taksvärkki tukee ECPAT:in työtä mm. aidsin vastaisissa kerhoissa, tyttöjen koulutusohjelmissa, kouluissa ja sisäoppilaitoksissa tammikuusta 1998 maaliskuuhun 1999. Riskeistä kerrotaan lapsille sekä vanhemmille yhteistyössä koulun ja kylän vanhimpien kanssa. Prostituoiduiksi joutuneista lapsista osa on itsekin ryhtynyt valistustyöhön.

Yhteisökasvatusohjelmin muodostetaan verkosto riskilasten tavoittamiseksi. Lasten oikeuksista tehdään oppimateriaalia, samoin oikeudesta saada suojaa hyväksikäytöltä. Opettajien ja järjestöväen kouluttamisen ohella lapsille annetaan myös mahdollisuus itse ilmaista mielipiteensä ja osallistua yhteisön toimintaan, mikä auttaa heitä paremmin ymmärtämään omia oikeuksiaan.

Käytännössä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä voi vastustaa osallistumalla koulukeräykseen perinteisellä Taksvärkillä eli vähintään 50 markan päivätyöllä tai työpaikkojen listakeräykseen. Oppilaitosten opettajille, oppilaskunnille ja rehtoreille on lähetetty toimintaohjeet sekä ilmoittautumislomake. Suositeltu keräyspäivä on 19. syyskuuta, mutta koululle sopivammankin ajan voi valita.

Taksvärkki r.y. on järjestöjen järjestö, jonka jäsenjärjestöjä ovat mm. Lukiolaisten liitto, Kauppaopiskelijain Liitto, Terhol, Sakki r.y. sekä Nuorten keskus. Ammattiyhdistysliikkeestä jäseninä ovat esimerkiksi SAK, Akava ja STTK. Taksvärkki ry:n toiminnan tarkoituksena on paitsi varojen keruu, myös kehitysmaa-asioista kertominen. Tässä tehtävässä auttavat kutakin keräystä varten laaditut oppimateriaalit.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!