Nicaraguan velkakurimus jatkuu

— Nicaragua ei ole enää maailman velkaantunein maa, vaan on pudonnut luokkaan ”vaikeasti velkaantunut”: 1990-luvun aikana anteeksiannetut yli kuusi miljardia dollaria eivät tuottaneet kenellekään helpotusta, sillä jäljelle jäänyt samanmoinen potti tulee entistä kalliimmaksi korkoineen ja muine maksuineen.

— Jokainen nicaragualainen on keskimäärin velkaa 1 361 dollaria ja tuottaa 452 dollaria vuodessa.

— Sandinistihallinnon aikana Nicaragualle myönnettiin enemmän lainaa kuinse sai tavara- tai rahalahjoituksina, kun taas Violeta Chamorron hallitus vastaanotti enemmän lahjoituksia kuin sille annettiin lainaa. Kukaan ei tarkkaan tiedä, minne erilaiset lahjoitukset ovat menneet.

— Vuonna 1997 Nicaraguan hallitus ottaa uutta lainaa lähes 178 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan nykyinen, presidentti Arnoldo Alemánin hallitus ei ole kehittänyt omaa strategiaa vanhan velan vähentämiseksi.

— Maatalousministerin avustajana nykyisin työskentelevä velka-asiantuntija Nestor Avendaño väittää, että jos Nicaragua pääsee uudelleen sopuun Maailmanpankin kanssa rakennesopetusohjelmasta ja pystyy täyttämään ohjelman vaatimukset, maan velkataakka helpottaa 10 — 15 vuodessa. Ohjelman mahdollisia kansaa köyhdyttäviä seurauksia Avendaño ei uskalla visioida.

Miia Nuikka

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!