Nicaraguan velkakurimus jatkuu

— Nicaragua ei ole enää maailman velkaantunein maa, vaan on pudonnut luokkaan ”vaikeasti velkaantunut”: 1990-luvun aikana anteeksiannetut yli kuusi miljardia dollaria eivät tuottaneet kenellekään helpotusta, sillä jäljelle jäänyt samanmoinen potti tulee entistä kalliimmaksi korkoineen ja muine maksuineen.

— Jokainen nicaragualainen on keskimäärin velkaa 1 361 dollaria ja tuottaa 452 dollaria vuodessa.

— Sandinistihallinnon aikana Nicaragualle myönnettiin enemmän lainaa kuinse sai tavara- tai rahalahjoituksina, kun taas Violeta Chamorron hallitus vastaanotti enemmän lahjoituksia kuin sille annettiin lainaa. Kukaan ei tarkkaan tiedä, minne erilaiset lahjoitukset ovat menneet.

— Vuonna 1997 Nicaraguan hallitus ottaa uutta lainaa lähes 178 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan nykyinen, presidentti Arnoldo Alemánin hallitus ei ole kehittänyt omaa strategiaa vanhan velan vähentämiseksi.

— Maatalousministerin avustajana nykyisin työskentelevä velka-asiantuntija Nestor Avendaño väittää, että jos Nicaragua pääsee uudelleen sopuun Maailmanpankin kanssa rakennesopetusohjelmasta ja pystyy täyttämään ohjelman vaatimukset, maan velkataakka helpottaa 10 — 15 vuodessa. Ohjelman mahdollisia kansaa köyhdyttäviä seurauksia Avendaño ei uskalla visioida.

Miia Nuikka