Maailma tuli kylään

Helsingissä Auroran kentällä 24.-25.5. järjestetty Maailma kylässä -tapahtuma ylitti järjestäjien odotukset niin ohjelmaltaan, tunnelmaltaan kuin yleisömäärältäänkin.

— Olemme erittäin tyytyväisiä, kyllä tämä on kiistatta menestys, sanoi tapahtuman järjestäneen Kepan toiminnanjohtaja Folke Sundman.

Tapahtuman yhteenlaskettua yleisömäärää on mahdoton arvioida luotettavasti. -Näppituntuma on, että väkeä ei ole ainakaan vähempää kuin kaksi vuotta sitten, sanoi Sundman. Tuolloin poliisi arvioi kahden päivän osallistujamääräksi 60.000.

Satakunta ohjelmanesittäjää Kouon Frouvasta Femi Kutiin piti yleisön liikkeessä kahden päivän ajan. Bändit, teatterit, keskustelutilaisuudet, elokuvat yhdessä ruoka- ja juomapuolen tarjonnan kanssa pitivät naamat aurinkoisessa hymyssä. Väliin hyytävästä tuulesta huolimatta kesä oli avattu.

Varsinainen magneetti oli kuitenkin 170 kansalaisjärjestön yhteinen värikäs Mahdollisuuksien tori. VR:n makasiineissa riitti tungosta kumpanakin päivänä. Yleisesti järjestöjen ihmiset tuntuivat pitävän niitä toistaiseksi parhaana Mahdollisuuksien torin pitopaikkana.

— Aikaisempaa enemmän torilla oli mukana maahanmuuttajien omia järjestöjä, mikä kertoo näiden yhteisöjen aktivoitumisesta ja siitä, että maahanmuuttajien yhteisöjen yhteistyö suomalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa on mennyt eteenpäin, sanoi Sundman.

Ihmisoikeuksien lisäksi suvaitsevaisuus ja monikulttuurisuus olivat tapahtuman keskeisiä teemoja. Kansalaisjärjestöjen koko kirjo haluaa korostaa erilaisuuden ja monikulttuurisuuden suomalaiseen elämään tuomaa rikkautta ja voimaa. Ulkomaalaisviha ja muukalaispelko olivat Auroran kentältä ja makasiineista katsottuna käsittämättömiä ilmiöitä.

Mahdollisuuksien torista on tullut myös suomalaisen maailmankettiön suuri katselmus. Torilla oli noin sata erilaista mahdollisuutta tutustua kaiken maailman makuihin kambodzalaisista kevätrullista keskiamerikkalaiseen gallo pintoon ja ghanalaiseen kananpoikaan.

Seuraavilla sivuilla festarimuistot kultaa Kumppanin toimituksen kooste.

Juha Rekola

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!