Kaivorahoilla käsirautoja Keniaan

Koigi Wamwere tapasi presidentti Moin ensi kertaa ollessaan kolmekymppinen vastavalittu kansanedustaja, kun Moi kutsui Koigin vaimoineen presidentinlinnaan aamiaiselle.

Maattoman metsurin Wamweren poika Koigi oli käynyt kampanjaa maaseudun vähäosaisten puolesta ja luvannut äänestäjille maareformia. Suurtilallisten hallitsemassa Keniassa sellainen ei käynyt päinsä.

Aamiaisen sijasta Moi tarjosi Koigille isällisiä neuvoja, maatilan sekä salkullisen setelinippuja, yhteensä yli kymmenen tuhatta sillinkiä. Koigi tiesi, että kieltäytymällä lahjasta hän voisi joutua linnaan. Maatilkkua hän ei koskaan päässyt edes näkemään.

Koigin ja presidentin ensitapaamisesta on kulunut 18 vuotta. Niistä yksitoista Koigi on istunut mielipiteidensä vuoksi vankilassa. Mtukufu rais, ”kaikkivaltias presidentti” Daniel arap Moi hallitsee yhä Keniaa päivä päivältä kovenevin ottein.

Vaalivilppiä ja vainoa

Eläinvertauksia puheissaan viljelevä presidentti Moi selitti hiljattain, ettei kenialaisten pidä sotkeentua maan asioiden hoitamiseen. ”Teidän metelöintinne on sammakoiden metelöintiä, joka ei estä lehmiä juomasta vettä”, sanoi presidentti.

Pääsiäisen alla Helsingissä vieraillut Koigi Wamwere oli presidentin kanssa samaa mieltä, mutta muistutti, että lehmien juomavesi virtaa pohjoisesta.

— Mikäli tuo virtaus katkaistaan, lehmien saattaisi olla pakko kuunnella mitä sammakoilla on sanottavanaan, Koigi sanoi.

Näin tapahtui vuosikymmenen alussa, kun kehitysapu jäädytettiin ja Moi suostui sallimaan kilpailevat puolueet. Vilpillisten vaalien jälkeen kaikki palasi Koigin mukaan ennalleen.

— Kenia on yhden miehen diktatuuri, jossa toisinajattelijoita vainotaan säälimättä. Mutta ilman länsimaista tulevia aseita ja kehitysapua Moi ei pysyisi päivääkään vallassa.

Kehitysapu pönkitää Moin valtaa

Koigi Wamwere vetosi kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavistoon, jotta Suomi katkaisisi kehitysapuhankkeensa Keniassa, kunnes hallitus alkaa kunnioittaa ihmisoikeuksia. Koigin mielestä myös sosiaaliset hankkeet, kuten Suomen hallituksen rahoittamat Länsi-Kenian vesihuolto- ja terveysprojektit pönkittävät Moin yksinvaltaa.

— Mitä enemmän ulkomaiset avunantajat rakentavat teitä, sairaaloita ja kouluja, sitä enemmän Moi voi käyttää verovaroja aseisiin, käsirautoihin ja kidutusvälineisiin.

Koigi Wamweren mukaan presidentti Moi rakentaa parhaillaan mahtavaa tukikohtaa kotiseudulleen Eldoretiin. — Kansainvälinen lentokenttä on jo valmistunut, samoin Belgian tuella pystytetty ruutitehdas. Sotilaita on siirretty joukoittain Moin kotiseudulla sijaitseviin leireihin. Jos Moi häviää vaalivilpistä huolimatta joulun alla pidettävissä vaaleissa, hän ryhtyy sisällissotaan, Koigi ennustaa.

Haavisto lupasi ottaa EU:n kehitysyhteistyöministerien kanssa puheeksi ainakin sen kannattaisiko Keniassa loppuvuodesta pidettäviä vaaleja tukea lainkaan. Suunnitteilla on myös ihmisoikeusrahasto, joka jakaa rahaa ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta toimiville kansalaisjärjestöille.

Peik Johansson

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!