Habitat-kokous Istanbulissa

YK jatkaa onnistuneita kokouspaikkavalintojaan Pekingin naiskokouksen jälkeen

Kesäkuun alussa järjestettävä YK:n toinen asuinyhdyskuntakongressi eli Habitat II ei olisi voinut valita kokouspaikkaansa paremmin. Turkin armeijan tyhjentämien yli 2 600 kurdikylän asukkaiden ja noin kolmen miljoonan maan sisäisen pakolaisen asema on varmasti asuinyhdyskuntasuunnittelun kannalta merkittävä ja useammankin kansainvälisen kongressin aiheeksi sopiva ongelma.

Valitettavasti ongelmasta ei todennäköisesti saa kokouksessa puhua, ellei halua tutustua paikallisen oikeuslaitoksen toimintaan. Ympäristöministeriön ja Suomen YK-liiton tuottama Habitat II -materiaali ei kuitenkaan millään tavoin viittaa Turkin hälyttävään ihmisoikeustilanteeseen. Ikävät asiat halutaan ilmeisesti lakaista maton alle, etteivät ne häiritsisi kansainvälistä kokousruljanssia.

Ongelman pitäisi kyllä olla tiedossa, sillä kansainvälistä Habitat II -valmistelukomiteaa johtaa suomalainen ympäristöministeriön ylijohtaja Martti Lujanen. Kansalaisjärjestötapaamisen kansainvälinen valmistelukomitea ei ole vielä saanut tietoa YK:n ja Turkin hallituksen välisistä osanottajien turvallisuutta koskevista neuvotteluista.

Valmistelukomitea on lähestynyt Turkin presidenttiä Suleiman Demireliä pyytäen täyttä ilmaisunvapautta kansalaisjärjestöfoorumin tiloissa ilman että ketään voidaan asettaa syytteeseen jälkeenpäin. Poliisin toivotaan pysyvän poissa kokouspaikalta, ellei foorumin johtaja sitä pyydä. Kurdijärjestöt ovat esittäneet Habitat-kokouksen boikotointia tietäen kuitenkin, että siihen tuskin laajassa mitassa päädytään. Periaatteellinen kannanotto Turkin räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin kurdiväestöä kohtaan on kuitenkin nähty tarpeelliseksi.

Kansainvälisen kansalaisjärjestöjen valmisteluryhmän sihteerin Han van Puttenin mukaan jotkut turkkilaiset ja ulkomaiset järjestöt ovat jo päättäneet boikotoida tapahtumaa ja järjestävät mahdollisesti vaihtoehtoisen foorumin.

Ihmisoikeustilanne ei näytä kohenevan

Amnesty International toteaa tuoreimmassa raportissaan tyrmistyksensä Turkin kauhistuttavasta ihmisoikeustilanteesta tämän vuoden kymmeneltä ensimmäiseltä päivältä. Amnesty on vaatinut välitöntä taisteluhelikopterien myyntikieltoa Turkkiin, jossa niitä käytetään kurdialueilla hyökkäyksissä siviilejä vastaan. Suomessa Ihmisoikeusliitto on ehdottanut hallitukselle Euroopan ihmisoikeustoimikunnalle Euroopan ihmisoikeussopimuksen 24. artiklassa tarkoitetun valtiovalituksen tekemistä Turkkia vastaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Turkissa esiintyy kidutusta ja muuta epäinhimillistä kohtelua, henkilöiden katoamisia ja mielivaltaisia teloituksia, kansanedustajiin ja kulttuuripersooniin asti ulottuvia rikosoikeudenkäyntejä mielipiteiden johdosta sekä maan kurdivähemmistöön kohdistuvaa vainoa.

Kepa vaatii ilmaisunvapautta

Suomalaiset kansalaisjärjestöt (mm. Asukasliitto, Kepa ja Naisasialiitto Unioni) pohtivat kokouksessaan osallistumistaan Habitat-kokoukseen ellei täydellinen mielipiteenvapaus toteudu. Kepan toimintasuunnitelmaluonnoksissa Habitatiin osallistuminen nähtiin vielä itsestään selvänä.

Kepan hallituksessa keskustelua herätti lähinnä se, harkitaanko osallistumisen perumista vai pyydetäänkö vain mielipiteenvapauden toteuttamista. Kansalaisjärjestödiplomatian kannalta ensi vaiheessa poisjäännillä ”uhkailu” ei olisi eräiden Kepan hallituksen jäsenten mielestä sopivaa. Hallitus päätti kuitenkin lähestyä Habitat-kokouksen valmistelukomiteaa yhdessä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa ilmaisten vakavasti harkitsevansa osallistumista tapahtumaan jo tässä vaiheessa.

Myöhemmin vetoomuksen sanamuoto muuttui kuitenkin yleisemmäksi: siinä viitataan lopulta vain kaikkiin mahdollisiin toimiin, mikäli sananvapaus ei toteudu. Norjassa eräät kansalaisjärjestöt ovat esittäneet kansalaisjärjestöille yhtenä vaihtoehtona kurdeja ja erityisesti kylien tuhoamista käsittelevän tietopaketin julkaisemista turkin, kurdin ja englannin kielillä. Kirjasta jaettaisiin Habitatin aikana.

Mahdollisimman monen kansalaisjärjestön ja niiden edustajien julistautuminen tietopaketin kustantajiksi syyllistäisi heidät yhdessä lukemattomien jo syytteessä olevien turkkilaisten tavoin mielipiteen vapaaseen ilmaisuun.

Teemu Matinpuro

Kirjoittaja on Kepan hallituksen varajäsen

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!