Vauvoille tarkoitettujen tuotteiden valmistuksessa ravintotarpeiden perusteellinen tuntemus on erityisen tärkeätä. Äidinmaidonvastikkeen on oltava täydellinen ruoka. Kun äiti ei kykene imettämään tai hänellä ei ole kylliksi maitoa tai hän mistä tahansa syystä päättää olla imettämättä vauvaa, äidinmaidonvastikkeen tulee sisältää kaikki vauvan kasvuun ja kehitykseen tarvittavat ravintoaineet. Henri Nestlén unelmana oli ”kehittää täydellinen ruoka”, joka pelastaisi 1800-luvun Euroopan nälkäänäkevät vauvat, joista tuhannet kuolivat joka vuosi aliravitsemukseen. Tämän hän teki sekoittamalla makeutettua ja tiivistettyä lehmänmaitoa rouhittuun, imellytettyyn vehnäjauhoon. Näin syntyi maailman ensimmäinen kaupallinen vauvanruoka. Ranskan lääketieteen akatemia otti lämpimästi vastaan Nestlén ”Farine Lactéen”, maitojauhon, kuten sitä kutsuttiin, ja tuon ajan tiedemiehet totesivat, että ”sen merkitys yhden suurimman kansanterveydellisen ongelman ratkaisemiseksi oli mitä olennaisin”. Yli puolen vuosisadan ajan lukuisat äidit syöttivät vauvoilleen kahta Nestlé-tuotetta: makeutettua maitotiivistettä tai ”Farine Lactéetä”, pulloruokintaa varten asianmukaisesti liuotettuna. Noista ajoista lähtien Nestlé-yhtiö on jatkuvasti investoinut kaikkein nuorimpien ravintotarpeiden tutkimustyöhön. Yhä uudemman tietämyksen ollessa saatavilla äidinmaidonvastikkeiden ja vierotustuotteiden valikoima on monipuolistunut, ja samalla vanhoja tuotteita on parannettu vastaamaan uusinta tietoa.
Ensimmäinen uusi edistysaskel oli 1920-luvulla markkinoille tuotu Eledon. Se oli heraproteiinia sisältävää lehmänmaitojauhetta, jossa ainekset vastasivat aiempaa enemmän äidinmaidon sisältöä, ja joka sopi paremmin keskosten puutteellisesti kehittyneelle ruuansulatusjärjestelmälle. 1930-luvulla tuli sitten Pelargon, hapatettu maitojauhe, joka oli vauvan keholle vielä helpompi sulattaa. Meksikossa lanseeratusta Pelargonista tuli välittömästi menestys, osaksi siksi koska hapatuksen ansiosta se suojeli myös trooppisen ilmaston tartuntataudeilta. Ravintoaineiden tasapaino ei kuitenkaan vielä vastannut äidinmaitoa. Niinpä jatkotutkimukset maidonjalostuksessa ja ravintotietoudessa johtivat 1960-luvulla uuteen maitovastikkeeseen nimeltä Nan, jossa proteiinin, rasvan, laktoosin sekä kivennäisten sisältö saatiin niin tarkasti kuin mahdollista vastaamaan sekä määrällisesti että laadullisesti äidinmaitoa.
Nämäkään innovatiiviset tuotteet eivät auttaneet kaikkia vauvoja. Itse asiassa määrätty prosentti vastasyntyneistä kärsii lehmänmaitoallergiasta, jonka oireita ovat ripulointi, ihottumat sekä eräänlainen lievä astma. 1980-luvulla Nestlén immunologit, maitoteknikot ja ravitsemusfysiologit tutkivat keinoja rajoittaa lehmänmaitojauheen allergeenisyyttä säilyttäen kuitenkin sen ravintoarvon. Tämä tehtiin heraproteiinin kontrolloidun esihajotusprosessin avulla. Lastenlääkärien tekemät kliiniset kokeet osoittivat, että uuden maitovastikkeen allergisille reaktioille herkistävä vaikutus oli selvästi vähentynyt. Ja vuonna 1987 ensimmäinen HA-tuote (hypo-allergenic, allergiatestattu), Beba-HA tuli Saksan markkinoille ehkäisemään allergiaa. Ja siinä oli vielä eräs odottamaton etu: jotkut vauvat nukkuivat yöllä pidempään, mikä oli helpotus myös vanhemmille. Lopulta kehitettiin tuote, jonka myötä myös imettämisen valitsevat äidit pääsevät hyötymään uusista allergiatestitekniikoista: Mom-HA. Tämä maitojauhe on tarkoitettu raskaana olevalle tai imettävälle äidille itselleen tarjoamaan hänelle hyvän ravinnonlähteen ja vähentäen samalla hänen vauvansa riskiä saada lehmänmaitoallergeenejä rintamaidosta.
Sitä taustaa vasten, että Nestlén vankan uskon mukaisesti rintaruokinta, aina kun se on mahdollista, on parasta, toinen toistaan seuraavat tiedemiesten ja teknologien sukupolvet Yhtiön sisällä ovat vaalineet, ja aikovat edelleen vaalia Henri Nestlén unelmaa ”kehittää täydellinen ruoka vauvoille”. Tämä ikuisesti läsnä oleva tieteellinen pyrkimys on jatkuvasti todistanut Nestlén kiistattoman aseman maailman johtajana tällä alalla.
Nestlé Nutrition Center
Ote on Nestlé-yhtiön ravitsemustieteellisen keskuksen julkaisusta ”Good Food and Nutrition, the Nestlé Commitment”