• 20.9.2024

    Romanien oikeudet toteututuvat Ukrainassa nyt paremmin kuin ennen, mutta rasismi on silti ongelma, kertoo romaniaktivisti Juliya Kondur: ”Toivon, että nuoret kouluttautuvat ja muistavat juurensa”

    Romaniaktivisti Juliya Kondur on nähnyt kuinka romanien tilanne Ukrainassa on kehittynyt 90-luvulta tähän päivään. Moni asia on parantunut, mutta vielä on tehtävää. Ukrainan sota on tuonut mukanaan uusia haasteita.

  • 16.9.2024

    Onko Venäjän ja Ukrainan sota leviämässä Afrikkaan? – Maiden välinen diplomaattinen taisto kiihtyy

    Ukrainan sota vaikuttaa Afrikan maihin yllättävillä tavoilla. Diplomaattisten jännitteiden kasvu Afrikassa on saanut asiantuntijat kysymään: voiko konflikti levitä myös Afrikan mantereelle?

  • 3.5.2024

    Ukrainalainen sotatoimittaja Illia Ponomarenko: ”Sota ei ole paikka, johon haluat palata, kun olet nähnyt sen – ne, jotka eivät vammaudu fyysisesti, uhraavat sielunsa” 

    Ukrainan kansainvälisesti tunnetuin sotareportteri Illia Ponomarenko on raportoinut sodasta jo vuosikymmenen – myös silloin kun on aika tuoda esiin oman maan ongelmia. Toukokuun alussa häneltä ilmestyy kirja, joka valottaa Kiovan taistelun inhimillistä puolta. Sen jälkeen näppäimistö saattaa vaihtua kivääriin.

  • 29.3.2024

    Sota on binääristen sukupuolten shakkilauta, jossa onneton on se, joka syntyi miehen kehoon – mutta roolit voivat elää ajassa 

    Sota jakaa miehet rintamalle ja naiset pakenemaan tai hoivaamaan ja huoltamaan. Sodassa on monia rooleja, eikä sukupuolen tulisi määrittää sitä, mikä on kenenkin, Sandra Järvenpää kirjoittaa.

  • 30.1.2024

    Venäjän hyökkäyksen takana on usko siihen, että ukrainalaiset ja venäläiset ovat sama kansa, asiantuntija sanoo: ”Tarvitsemme neuvotteluja, jotka johtavat kestävään rauhaan”

    Miksi Venäjä ajattelee, että Ukraina kuuluu sille? Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Sinikukka Saari vastaa.

  • 19.1.2024

    Ukrainan talvi on kylmä ja karu – ystävysten avustuspaketit kulkevat yhä rekan kyydissä

    Helsinkiläinen Mikael Kojima ja porvoolainen Oscar Rosqvist aloittivat Ukrainaan suuntautuvat avustusmatkat ensimmäisten joukossa kevättalvella 2022. Kaksikon auttamisenhalu ei ole hiipunut, vaan pikemminkin ammattimaistunut. Tärkeä yhteistyökumppani on Ukrainalaiset Suomessa -yhdistys.

  • 29.9.2023

    Kun Ukrainassa alkoi sota, sotilaat lähtivät liikkeelle, mutta ikääntyneet eivät – Ketkä ajavat ikääntyneiden oikeuksia ja miksi heitä ei näy missään?

    Ikääntyneet eivät poseeraa hyväntekeväisyyskuvastoissa, eivätkä heidän etujaan ajavat kansainväliset järjestöt paistattele otsikoissa. Miksi vanhuuden turvaaminen ei kiinnosta ihmisiä?

  • 6.6.2023

    Sävelten sota – Ukrainan ääni on kuulunut vainosta, rajoituksista ja vääristelystä huolimatta, myös musiikissa

    Sota on innoittanut länsimaita tutustumaan ukrainalaiseen kulttuuriin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti myötätuntoaallon, jonka seurauksena lännessä alettiin esittää ukrainalaista musiikkia, kirjoittaa Antti Häyrynen esseessään.

  • 23.2.2023

    Ukrainassa sijaitsevat maailman hedelmällisimmät viljelysmaat – Elina Grundstöm kirjoitti teoksen, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan

    Toimittaja ja tietokirjalija Elina Grundström tarttuu teoksessaan ruokaturvan ytimeen. Vuosi sitten alkanut sota muutti kaiken, myös kirjan juonen.

  • 15.12.2022

    Toimittaja Antti Kuronen raportoi sodan etulinjasta, mutta eniten häntä itseään järkyttää köyhyys: ”Äärimmäinen köyhyys on väkivaltaa ihmisiä kohtaan”

    Ukrainan sota, pakolaiskriisi Turkissa ja Kreikassa, Syyrian sota... Palkittu toimittaja Antti Kuronen on totuttu näkemään mikki kädessä ja luotiliivit päällä. Miten Kuronen päätyi koko Suomen tuntemaksi tv-kasvoksi? Kipinä syttyi jo lapsuuden ulkomaanmatkalla.