• 11.9.2024

    Uraauurtava kantasoluprojekti saattaa palauttaa pussihukan pallolle

    Sukupuuttoon kuolleesta pussihukasta on tehty lukuisia havaintoja Australiassa. Asiantuntijat epäilevät havaintojen todenmukaisuutta, mutta eläin saattaa silti tehdä paluun.

  • 18.12.2023

    Australia sanoi ei – historiallinen lakialoite alkuperäiskansojen oikeuksien parantamiseksi kaatui kansanäänestyksessä

    Australiassa pidettiin kansanäänestys siitä, perustetaanko maan alkuperäiskansoille neuvoa-antava elin. Elimen tarkoituksena olisi ollut käsitellä maan lakien vaikutusta alkuperäiskansojen yhteisöihin. Aloite kuitenkin kaatui kansanäänestyksessä.

  • 23.5.2022

    Ruohikolla loikoileva käärme aiheutti läheltä piti -tilanteen Australiassa: ”Olisit kuollut, jos se olisi purrut sinua”

    Sanotaan, että Australiassa mikä tahansa eläin voi saada sinut hengiltä. Vuosi Australiassa osoitti, että vaarallisia eläimiä maasta todella löytyy.

  • 16.5.2021

    Vakava viesti Tyyneltämereltä ja Intian valtamereltä: miljoonien ihmisten kotikylät vajoavat veden alle

    Pieni saari, suuri laulu yhdistää Tyynenmeren ja Intian valtameren kulttuureja. Se kantaa mukanaan viestiä ilmastokriisin etulinjassa olevilta ihmisiltä.

  • 14.4.2021

    Ryöstösaaliita palautetaan nyt eurooppalaismuseoista koteihinsa: ”Ei ole oikein pitää hallussa esinettä, joka on hankittu erittäin moraalittomalla tavalla”

    Skotlantilainen yliopisto ilmoitti maaliskuussa palauttavansa Nigerialle veistoksen, joka kuuluu afrikkalaistaiteen arvokkaimpiin kokonaisuuksiin. Tänä vuonna myös Suomen Kansallismuseo palauttaa runsaat 2000 saamelaisesinettä saamelaisyhteisölle.

  • 22.2.2021

    Lähes kolmasosa Australian vangeista on alkuperäiskansojen jäseniä – Oikeusjärjestelmä passittaa vankilaan jopa vain 10-vuotiaita

    Australian vangeista peräti 28 prosenttia on alkuperäiskansojen jäseniä, vaikka koko väestöstä heitä on vain 3,3 prosenttia. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat. Keenan Mundine erotettiin sisaruksistaan ja sijoitettiin sukulaisperheeseen seitsemänvuotiaana.

  • 4.3.2020

    Oppia aboriginaaleilta: Tulipalot kuriin tulen avulla

    Vuoden vaihteessa velloneet maastopalot polttivat noin Latvian kokoisen alueen Australiasta. Ratkaisu maastopalojen hillitsemiseen saattaa löytyä yllättävän läheltä: tulesta.

  • 17.2.2020

    Australian metsäpaloihin jättilahjoitus Facebookissa

    Suuret katastrofit ylittävät uutiskynnyksen toisin kuin pitkäkestoisemmat kriisit”, WWF Suomen yksityisvarainhankinnan johtaja Tarja Hakala sanoo.

  • 12.2.2020

    Ahkerat pikku aussit

    Australiassa oppivelvollisuus kestää tunteina mitattuna lähes kaksi kertaa niin kauan kuin Suomessa.

  • 21.1.2020

    Merkittävä YK-linjaus: Ilmastokriisin takia turvaa hakeneiden karkottaminen voi rikkoa keskeistä ihmisoikeussopimusta

    YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan Uuden-Seelannin olisi pitänyt huomioida ilmastonmuutoksen vaikutukset, kun se päätti karkottaa kiribatilaisen Ioane Teitiotan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kyseessä on tärkeä ennakkopäätös.