Artikkelikuva
Noin Latvian kokoinen alue tuhoutui Australian maastopaloissa. Tammikuun puolivälin sateiden myötä palot on saatu toistaiseksi hallintaan.

Oppia aboriginaaleilta: Tulipalot kuriin tulen avulla

Vuoden vaihteessa velloneet maastopalot polttivat noin Latvian kokoisen alueen Australiasta. Ratkaisu maastopalojen hillitsemiseen saattaa löytyä yllättävän läheltä: tulesta.

Australiassa vuodenvaihteessa raivonneet maastopalot olivat kuin pahimmasta ilmastonmuutospainajaisesta. Maata paloi yli kuusi miljoonaa hehtaaria – noin Latvian kokoinen alue – ja yli tuhat kotia tuhoutui. Ainakin 28 ihmistä menetti henkensä.

Tuhoisia paloja voitaisiin hillitä ottamalla oppia Australian alkuperäiskansojen eli aboriginaalien tulenkäytöstä, kirjoittaa professori David Bowman Tasmanian yliopistosta. Bowman on erikoistunut pyrogeografiaan eli tulen rooliin maantieteessä.

Aboriginaalit ovat tuhansien vuosien ajan polttaneet maastoa tarkoituksella. Tulella on raivattu vaikeakulkuista pensaikkoa ja tehty tilaa ruohokasvillisuudelle, joka houkuttelee riistaa. Samalla suurten ja tuhoisien palojen riski pienenee, kun maastoon jää vähemmän rutikuivaa kasvillisuutta.

Myös Australian viranomaiset käyttävät ennakoivia polttoja hillitäkseen tuhoisia maastopaloja, mutta tutkijoiden mukaan aboriginaalien tulenkäyttö johti usein parempiin tuloksiin.

Nykyään palot sytytetään usein lentokoneista käsin, kun taas aboriginaalit ovat olleet asuinalueillaan jatkuvasti läsnä ja polttaneet pieniä alueita kerrallaan. Seurauksena on ollut monimuotoinen poltetun ja polttamattoman maan mosaiikki.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!